Lägesrapport från kval, slutspel och playoff

Mars har blivit april och vi närmar oss slutet på alla kval, slutspel och playoff som innehåller värmländska lag runt om i landet.

Kval - förbundsserier

På förbundsserienivå är Skoghalls IBK:s damer klara för omgång 2 i SSL-kvalet. Där ställs man emot FBC Kalmarsund i bäst av tre matcher. Vinnaren av matchserien spelar i SSL kommande säsong. Skulle Skoghall vinna så blir det första gången i klubbens historia som man har ett lag i högsta serien. Det skulle också blir första gången sedan säsongen 2002/03 som två värmländska lag spelar i damernas högsta serie samtidigt.

Datum för matcherna:

Skoghall - Kalmarsund, 7 april 16:00, Hammarö Arena
Kalmarsund - Skoghall, 11 april 19:00, Kalmar Sporthall
Skoghall - Kalmarsund, 14 april 16:00, Hammarö Arena.

För herrlagen på förbundsserienivå så tog Hagfors IBS allsvenska kval slut i lördags när IBK Lockerud Mariestad vann den avgörande match 3. Lockerud Mariestad vidare till omgång 2 och där får man möta kvalet andra värmländska lag, Skoghalls IBK. Skoghall slog IBF Falun Ungdom med 2-0 i matcher i omgång 2. Vinnaren av Lockerud och Skoghall är klar för spel i Allsvenskan kommande säsong.

Datum för matcherna:

Lockerud Mariestad - Skoghall, 7 april 17:00, ICA Kvantum-hallen (Mariestad)
Skoghall - Lockerud Mariestad, 11 april 19:30, Hammarö Arena
Lockerud Mariestad - Skoghall, 13 april 16:00, ICA Kvantum-hallen (Mariestad)

 

Kval - distriktsserier

Dam division 1

Det återstår en omgång av kvalet till damernas division 1. Skattkärr har vunnit båda sina matcher och har 6 poäng. Sunnanå och Karlstad Ungdom har vunnit varsin match och har båda 3 poäng, medan Köping Ung har förlorat båda sina matcher och står på 0 poäng.

I sista omgången, som spelas på söndag kl 13:00, så möts Karlstad Ungdom - Köping Ung samt Skattkärr - Sunnanå. Båda matcherna spelas i Karlstad Innebandyarena.

Förutsättningarna är att laget som vinner gruppen är klara för spel i division 1 till nästa säsong. Följande gäller för respektive lag:

- Skattkärr behöver ta en poäng i sin match mot Sunnanå för att säkra gruppsegern.

- Sunnanå behöver vinna mot Skattkärr. Om samtidigt Karlstad förlorar mot Köping, så vinner Sunnanå gruppen på inbördes möten över Skattkärr. Skulle samtidigt Karlstad också vinna, så hamnar Sunnanå, Karlstad och Skattkärr alla på sex poäng och har vunnit varsin match mot varandra. Då särskiljs lagen via målskillnad i de mötena mot varandra (alltså mål och resultat från Köping-matcherna tas bort).

- Karlstad behöver vinna mot Köping Ung och samtidigt behöver Sunnanå vinna mot Skattkärr, för att Karlstad ska ha en chans att gå vidare. Det som då inträffar är scenariot ovan med inbördes målskillnad.

- Köping Ung kan inte vinna gruppen, men kan bli grupptvåa om de själva vinner mot Karlstad Ungdom och Skattkärr vinner mot Sunnanå. Då särskiljs Köping Ung, Karlstad Ungdom och Sunnanå av inbördes målskillnad.

Notera att vinsterna ovan måste vara vinster under ordinarie speltid.

Notera också att kvalet som sagt just nu gäller 1 plats i division 1, men om Arboga och/eller Örebro Ungdom tar sig upp till Allsvenskan så utökas till antalet platser i division 1 som kvalet gäller till 2 eller 3 (beroende på båda eller ett av Arboga eller Örebro går upp till Allsvenskan).

Dam division 2

Detta kval avslutades i fredags och där stod Åmotfors IF/Eda IF som segrare efter tre raka vinster. I och med att division 1-kvalet kommer vinnas av ett värmländskt lag så innebär det att Åmotfors/Eda kommer spela i division 2 kommande säsong.

För tvåan SK Örnen och trean Karlstad IBF Ungdom U så finns fortfarande chansen att nå division 2. Det kan ske om antalet platser som division 1-kvalet gäller utökas till 2 eller 3, och om dessa tas av värmländska lag. För Karlstad Ungdom U finns också parametern att för att de ska få en plats i division 2 så måste Karlstad Ungdom vara ett av lagen som tar en division 1-plats. Detta eftersom ett A-lag och ett U-lag inte får spela i samma serie.

Herrar division 2

Av alla kval som innehåller värmländska lag så vågar vi påstå att kvalet till herrarnas division 2 innehåller mest dramatik, eller rättare sagt kommer innehålla mest dramatik.

Inför den tredje och sista omgången har alla lag vunnit varsin match och har således tre poäng. Eftersom kvalet endast gäller 1 plats i division 2, så kommer sista omgången bli mycket dramatisk.

Sista omgången spelas på fredag och har gemensam start kl 19:45:

Skoghalls IBK Utveckling - Edebäck IBF
Grums IBK - Kristinehamns IBF

Förutsättningarna är tydliga, men kanske inte enkla. Ha med er att inbördes möte går före målskillnad i tabellen.

- Grums går upp om de vinner samtidigt som Skoghall Utv tappar poäng eller vid sudden-seger samtidigt som Skoghall tar en poäng.

- Skoghall Utv går upp om de vinner samtidigt som Kristinehamn tappar poäng eller vid sudden-seger samtidigt som Kristinehamn tar en poäng.

- Kristinehamn går upp om de vinner samtidigt som Edebäck tappar poäng eller vid sudden-seger samtidigt som Edebäck tar en poäng.

- Edebäck går upp om de vinner samtidigt som Grums tappar poäng eller vid sudden-seger samtidigt som Grums tar en poäng.

Slutar båda matcherna oavgjort är det Skoghall Utv som vinner kvalet.

Herrar division 3

Här återtår det också en omgång av kvalet. Precis som kvalet till division 2 så gäller även detta kval 1 plats till serien man kvalar till.

Arvika IBF U har vunnit båda sina matcher hittills och har 6 poäng. Olsäters SK har vunnit en match och spelat en oavgjort och står på 4 poäng. Bakom dom finns Munkfors IBK på 1 poäng och Sunne IBK på 0 poäng. Det är med andra ord mellan Arvika U och Olsäter som gruppsegern står emellan.

Passande nog möts de båda i sista omgången som spelas på lördag. Gemensam start på omgången är 16:00, och den andra matchen i omgången är således mellan Munkfors och Sunne.

- Arvika U vinner gruppen om de vinner under ordinarie tid, vinner i sudden, förlorar i sudden eller spelar oavgjort.

- Olsäter behöver således vinna under ordinarie tid för att vinna gruppen.

- För Munkfors del kan man bli tvåa i gruppen som man själva vinner och Olsäter förlorar sin match, då får de båda lagen särskiljas med hjälp av målskillnad, detta eftersom de spelade oavgjort mot varandra helgen som gick.

- Sunne kan som bäst bli trea i gruppen, det blir man vinner under ordinarie eller i sudden mot Munkfors.

Herrar division 4

Till skillnad från kvalen till division 2 och division 3 så gäller detta kval 2 platser. Sista omgången spelas på fredag och alla fyra lag har chans att ta en av division 4-platserna.

Sista omgången spelas enligt följande på fredag:

Lennartsfors - Dottevik U
Degerfors - Lesjöfors

Lite förenklat kan man säga att vinnarna av de båda matcherna är klara för division 4. Men det finns några parametrar som gör det lite mer komplicerat.

- Dottevik U har 4 poäng och behöver ta en poäng mot Lennartsfors för att säkra en division 4-plats. Vid förlust så kan man klara sig om den andra matchen slutar oavgjort eller om Degerfors vinner, men ej får bättre total målskillnad än Dottevik U.

- Lesjöfors har 3 poäng och tar en division 4-plats om man vinner på fredag eller spelar oavgjort samtidigt som Lennartsfors max tar en poäng mot Dottevik U.

- Lennartsfors har också 3 poäng men ligger efter Lesjöfors p.g.a. inbördes möte. De behöver vinna på fredag för att ta en division 4-plats. Vid oavgjort kan de ta sig upp på en division 4-plats, men då måste Lesjöfors förlora.

- Degerfors har 1 poäng och svårast utgångsläge. För att de ska ta en kvalplats så måste de själva vinna mot Lesjöfors och samtidigt måste Lennartsfors förlorar mot Dottevik U alternativt att Lennartsfors vinner och Degerfors äter ikapp målskillnad på Dottevik U (just nu skiljer det fyra mål till Dotteviks fördel). Hamnar Degerfors och Lennartsfors på samma poäng så har Lennartsfors inbördes möte på Degerfors.

 

Playoff JAS

Under helgen spelade de tre värmländska lag som tagit sig till slutspelet i Juniorallsvenskan matcher. I DJ17 spelade GS 86 AIF/Fagerås BK på hemmaplan mot Pixbo Wallenstam IBF där vinnaren skulle bli klara för Innebandyfesten. När 60 minuter var spelade stod GS 86/Fagerås som segrare och kunde kvittera sin andra biljett till Innebandyfesten.

Den första biljetten tog man i början av februari när man blev klara i DJ18-klassen. Detta är första gången någonsin som ett värmländskt lag har tagit sig till Innebandyfesten i både DJ18 och DJ17 under samma säsong. Bilden ovan är på GS 86/Fagerås.

I HJ18 spelade både Karlstad IBF Ungdom och Hagfors IBS/Edebäck IBF bortamatcher under gårdagen. Karlstad Ungdom mötte Gävle GIK och vann till slut med 11-7. Segern innebär att laget är en vinst från att nå Innebandyfesten, i play off 2 möter man Nykvarn på bortaplan. Matchen spelas till helgen, datum ej klart i skrivande stund.

Hagfors/Edebäck mötte IK Sirius FBC och föll med 6-2 till slut. Därmed är Hagfors/Edebäcks säsong i HJ18-JAS över för denna gången.

 

HJ17 Slutspel (Regionsfesten)

Under förra helgen deltog tre värmländska lag i slutspelet för HJ17 Elit i Västerås. Karlskoga IBF föll i sin kvartsfinal Hagfors IBS/Edebäck IBF och fick spela placeringsmatch om 5:e plats mot Örebro SK Ungdom, där man förlorade efter straffläggning.

Karlstad IBF Ungdom vann sin kvartsfinal mot Örebro SK Ungdom, men föll sedan i semifinalen mot Skälby IBK/Tillberga IK. Men man avslutade med en seger när man vann bronsmatchen mot Västerås IBF Ungdom efter förlängning.

Hagfors/Edebäck vann som bekant kvartsfinalen mot Karlskoga och vann sedan sin semifinal mot Västerås Ungdom. Men i finalen rådde man inte på Skälby/Tillberga och slutade på andraplats i slutspelet.

short_text    Skrivet av Johan Carlsson 1 april 2019