Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Hagfors IF Uddeholm satsar vidare på Innebandy Flex

Innebandy Flex ska locka nya utövare till innebandyn, genom bland annat förenklade spelregler och så få trösklar som möjligt för den som vill in i sporten. Satsningen är en möjlighet för fler att spela innebandy, på sina villkor. Hagfors IF Uddeholm är en av föreningarna som redan testat konceptet i sin förening och som har utökade planer för framtiden. Vi tog ett snack med Gustaf Brosell, som är initiativtagare och den som driver arbetet med Flex i föreningen.

Hur kom det sig att ni testade Innebandy Flex från allra första början?
Absolut första gången var när VIBF kom och presenterade sin nya idé och sa de skulle spela in lite ”reklamfilmer” för Innebandy Flex. HIF Uddeholms integrations- och inkluderingsprojekt hade haft nära kontakt med VIBF och SISU under en längre tid så de frågade om några av våra tjejer ville vara med i inspelningen. Vi hade redan då försökt hitta former för ett förenklat spel till våra egna träningar så det kom superpassande i tiden för oss också. Efter inspelningen fortsatte vi med Flex-spel hemma på våra egna träningar och märkte att konceptet passade oss väldig bra.

Vilken målgrupp vände ni er emot?
Vår målgrupp var flickor från 12–14 och uppåt. Vi hade egentligen inte någon åldersgräns. Kom det yngre fick de vara med och likadant med äldre. Var man så ung att man skulle gå in i Gröna serier tyckte vi att man kunde starta direkt där, då det är samma verksamhet.

Vilka var fördelarna med Innebandy Flex?
Ska man ta det ur en integrationssynpunkt så ger det en spelare tid att lära sig spelet. Tid att lära sig samspel mellan boll och klubba, se passningsvägar och passa bollen. Man får chansen att lära sig flera års innebandy på en kort period. När vi vissa träningar var kort om folk kunde vi fortfarande spela Flex, då det bygger på 3 mot 3. Reglerna i Flex kan man också bestämma själv och anpassa utifrån vad som passar just den egna verksamheten. Vi hade ibland målvakter, då vissa tjejer ville testa på hur det är att vara målvakt. Likaså ville de också ha tekningar efter mål, då körde vi tekningar. Så man kan flexa inom Flex för att anpassa det till just sin grupps behov och önskemål.

Vilka var utmaningarna?
För oss var det egentligen inte så stora utmaningar med själva konceptet Innebandy Flex. Det handlade mer om att sälja in det till andra i föreningen och kanske övertyga de personer som är mer konservativa och tycker att innebandy enbart ska spelas som det gör idag och som bara ser en väg inom idrotten. Att kunna förklara att NIU-elever tränar teknikspel på samma sätt som i Flex, fast med kontakt, har hjälpt och att man ger unga fördelen att hinna titta upp och tänka jämfört med elitsatsande skolungdomar. Annars är det inte någon skillnad i traditionellt 3 mot 3 mot Flex.

Varför fick ni sluta med Innebandy Flex mot den här målgruppen?
Vi slutade för att migrationsverket flyttade på flyktingar i Värmland. I Hagfors finns bara de med uppehållstillstånd kvar och väldigt få flickor.

Ni ska vara med och köra Innebandy Flex på nytt i höst igen, varför vill ni försätta?
För vi tycker att fler ska få möjligheten att röra sig och att spela innebandy är ett lätt och FÖRBANNAT roligt sätt att få motion. Och via Flex kan man göra det ännu lättare även för dem med slitna leder eller dålig rygg. Vi behöver inte få till en så stor grupp eller anmäla oss till en serie heller.

Vilken målgrupp ska ni inrikta er emot?
Denna gång ska det bli vuxna. Vi ska erbjuda detta till våra sponsorer och deras personal, man kan se det som friskvård. Spela innebandy, fika och prata. Här kan vi också informera om föreningens arbete och värdegrund samt erbjuda deltagande i kurser och utbildningar som kan vara intressanta.

Vad tror du är viktigt för att lyckas med Innebandy Flex?
Att skapa mervärden ska inte underskattas. Man ska ha kul och känna gemenskap. Känna att man är en del av föreningen. Även om detta är en ny/annan del av verksamheten ska den kännas som lika viktig som alla andra.

Varför tror du att det är viktigt att möta nya målgrupper i Innebandy?
Här är så många olika aspekter som gör att det är viktigt att nå ut till fler. Men främst, folkhälsan och samhällsnyttan. Vi har i flera år sett att barn blir mindre och mindre aktiva. Inte bara inom idrottsrörelsen men även i vardagen. Även vuxna är mindre aktiva. Om vi kan ändra oss så att fler vill komma tillbaka/stanna inom föreningslivet kommer vi göra en samhällsnytta av stora mått för framtiden. Att ta bort tävlingsmomentet som många idag inte gillar utan bara ha spel kan öppna upp för att fler ser innebandy som ett alternativ till sin dator. Det tar också ner pressen att man inte får missa träningar för att då blir jag petad i nästa match, vilket är vanligt idag.

Föreningar är det perfekta integrations- och inkluderingsverktyget i samhället men då måste vi ha låga tröskar och vara öppna och leta efter alla som vill in, marknadsföra och göra oss attraktiva för alla. En sport kan få den ensamma tjejen eller killen att få ett sammanhang och kompisar. Lära vad som är rätt och fel. Ledare finns där som ett skyddsnät och är ofta de som får reda på om det inte står rätt till där hemma eller om det har hänt något i övriga livet. Vill man se det ur föreningens ögon så är det för vår egen överlevnad i det långa loppet. Färre och färre idrottar och fler väljer inriktning tidigare i livet. Numera finns det också ”sportklubbar”, som ägs och drivs av företag och som är som ett gym dit man går för att leka idrott. Vi föreningar kommer snart slåss om samma barn i stötte utsträckning än vad vi gör idag. Och alla kommer inte att ha råd att vara med i flera olika sporter. Så att redan nu i ett tidigt stadium bygga upp en förening som verkligen är till för alla kommer att gynna en i långa loppet. Det gäller att hitta former för både motion-tävling och ung-gammal och utgå från tanken om att här ska alla ha en plats att spela innebandy på sina villkor.

short_text    Publicerat av Camilla Olsson 2020-05-13, kl 15:26