Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Fifty/Fifty öppnar för alla idrotter genom unikt samarbete med RF

För ett drygt år sedan lanserade Värmlands Innebandyförbund och RF SISU Värmland, i samarbete med Svenska Innebandyförbundet, den digitala utbildningen Fifty/Fifty, där föreningsstyrelser inom idrotten får hjälp att ta steg mot ökad jämställdhet. Intresset växte snabbt och från och med november månad ser nu Riksidrottsförbundet till att Fifty/Fifty kan användas av idrottsrörelsen i hela landet.

- Såklart är det fantastiskt roligt att intresset är så stort och att Fifty/Fifty spritt sig långt utanför innebandyn och Värmland. Det är också ett kvitto på att det behövs ett lättillgängligt verktyg för att kunna komma igång med de här frågorna, säger Camilla Olsson, kanslichef på Värmlands Innebandyförbund.

- Vi är jättestolta över att utbildningen nu blir nationell och vi ser fram emot att se hur Fifty/Fifty kan bidra i arbetet för ett mer jämställt Idrottssverige, kommenterar Thomas Sundenhammar, distriktsidrottschef på RF-SISU Värmland.

För Riksidrottsförbundet är jämställdheten ett prioriterat område.

- Att föreningarnas och förbundens styrelser är aktiva i jämställdhetsarbetet är avgörande för att säkerställa hållbara jämställda idrottsmiljöer. Fifty/Fifty är ett bra verktyg för att komma igång i arbetet och få syn på utmaningar och möjligheter. Vi hoppas att så många som möjligt genomgår webbutbildningen. Vi tror att det kan göra stor skillnad för engagemanget i jämställdhetsarbetet framåt, säger Sofia B Carlsson, ansvarig för jämställdhet och inkludering hos Riksidrottsförbundet.

Just nu är 70 föreningar och förbund runt om i landet igång med Fifty/Fifty. Utbildningen består av sex digitala lektioner som genomförs i samband med styrelsemöten.

Deltagarna får ta del av både kunskap och inspiration samt diskutera och reflektera utifrån den egna verksamheten. I den sista lektionen tar styrelsen sedan fram en åtgärdslista med insatser i syfte att göra verksamheten mer jämställd.

- Det kan vara alltifrån att man ser över text- och bildspråk i sina digitala kanaler till att man arbetar fram nya former för hur man rekryterar. Ofta handlar det om så kallade mikroförändringar, små insatser som i slutänden har väldigt stor betydelse, säger Camilla Olsson.

Tack vare samarbetet med Riksidrottsförbundet är Fifty/Fifty helt gratis för alla idrottsföreningar i landet att genomföra och det digitala formatet passar förstås extra bra även i pandemitider.

- Just nu kör många styrelser utbildningen via videomöten, vilket visat sig fungera alldeles utmärkt, avslutar Camilla Olsson

Läs mer och registrera din föreningsstyrelse på www.fifty-fifty.nu

short_text    Publicerat av Camilla Olsson 2020-12-04, kl 09:54