Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

En arrangemangstät säsong väntar

Under den gångna säsongen fick i princip alla tävlingsarrangemang som VIBF planerat ställas in. Det var till slut bara junior-DM, som spelades i september, som hann att genomföras innan restriktionerna och pandemin satte stopp. Men nu tar det en rejäl sats inför den kommande och fler tävlingsarrangemang än normalt är inplanerade.

Efter en väldigt lugn säsong så har det varit hektiska veckor för VIBF:s arrangemangsansvarige Peter "Space" Andersson på sistone med att få klart med alla arrangörer inför både distriktslagsläger, DM och Lilla VM.

- Det har absolut varit mycket att göra och synka ihop, men man märker också att det finns ett stort sug och intresse hos föreningarna att både vara med i våra tävlingar men också att arrangera. Nu hoppas vi bara att vi får genomföra allt som vi planerat, säger Andersson.

En normal säsong genomför VIBF fyra större tävlingsarrangemang. Det är junior-DM under en helg i september, Lilla VM för 13-åringar en helg i november, DM-finalerna för senior och 15-åringar första helgen i februari och sedan Lilla VM för 14-åringar sista helgen i mars. DM för seniorer och 15-åringar spelas normalt sett som enskilda utslagsmatcher under hösten fram till finalerna i februari.

Men med tanke på den tråkiga säsongen som varit har Tävlingskommittén beslutat om att göra vissa ändringar. De fyra arrangemang som nämndes ovan ligger kvar men får sällskap av ytterligare tre större arrangemang.

DM för 16-åringar (födda 2005)
Eftersom 05:ornas DM säsongen 2020/21 inte kunde genomföras togs beslutet, efter samråd med föreningarna, att DM:et avgörs i form av ett gruppspel 25-26 september. För de totalt tio kvarvarande lagen (fem per klass) innebär det att man spelar fyra matcher under två dagar och får således både en chans att göra upp om titeln Distriktsmästare, men också en bra genomkörare inför seriespelet.

DM för 15-åringar (födda 2006)
Som nämndes ovan brukar 15-DM genomföras med enskilda utslagsmatcher under hösten och sedan en final i februari. Men eftersom 06:ornas Lilla VM fick ställas in under 2020/21 stöper VIBF nu om 15-DM till att genomföras i samma upplägg som Lilla VM. Det innebär att alla lag spelar gruppspel och därifrån kvalificeras lag till finalerna. Gruppspelet och ev. semifinaler kommer genomföras lördag 5 februari och sedan spelas de båda finalerna dagen efter tillsammans med de båda finalerna i senior-DM. Även detta upplägg beslutades efter dialog med föreningarna.

Nytt upplägg för senior-DM
För senior-DM ändras upplägget från att bara bestå av enskilda utslagsmatcher under hösten till att istället delas upp i två faser. Första fasen genomförs 18-19 september och det är att alla anmälda distriktsserielag spelar kval i form av gruppspel. I potten för kvalen ligger platser till slutspel där lag från förbundsserierna tillkommer. Slutspelet genomförs sedan som enskilda utslagsmatcher under hösten och sedan finaler söndagen den 6 februari. Ändringen av upplägget beror inte främst på effekterna av coronapandemin, utan ska bestå även över de kommande säsongerna.

- Ser man först på 16- och 15-DM så känns det både roligt och viktigt att vi tillsammans med föreningarna kommit fram till bra lösningar för att skapa bra tävlingar. Spelarna har missat mycket under säsongen som gått och nu skapar vi nya saker att se framemot när vi förhoppningsvis går mot en lite mer normal säsong, säger Peter "Space" Andersson.

- Gällande senior-DM så har vi testat flera olika upplägg de senaste tio åren men kanske inte hittat helt rätt. Vi tror att denna hybridvariant av de två senaste uppläggen ska bli bra för både lagen på distriktsnivå och våra förbundsserielag. Sedan är det också extra roligt att en plats i Svenska Cupen finns med i potten för de båda lagen som vinner.

Arrangörer

För att genomföra alla dessa tävlingar och arrangemang behöver VIBF förstås hjälp av föreningarna i distriktet och som nämndes ovan har det funnits ett bra intresse, och alla arrangemang har nu blivit tilldelade.

- Ja det har varit ett bra intresse bland föreningarna och det känns skönt att allt är klart. Vi försöker alltid jobba med att sprida våra arrangemang runt i distriktet. Bland annat har vi som ambition att försöka besöka de nya hallarna som byggs, förutsatt att föreningarna meddelar att de vill arrangera förstås, kommenterar Andersson.

Gällande de arrangemang som skulle ha genomförts under 2020/21 så har arrangörer som då var utsedda fått samma arrangemang för den kommande säsongen.

Junior-DM - 4-5 september:
Skoghalls IBK - Hammarö Arena

Senior-DM kvalspel - 18 eller 19 september:
Degerfors IBK - Stora Vallahallen, Degerfors (dam)
Grums IBK - Grums Sporthall (dam)
Kristinehamns IBF - Brogårdshallen, Kristinehamn (dam)
Arvika IBF - inväntar besked om spelplats (herr)
Edebäck IBF - Ekshärads Sporthall (herr)
Karlskoga IBF - Karlbergshallen A, Karlskoga (herr)
Åmotfors IF - Gärdeshallen, Åmotfors (herr)

16-DM (födda 2005) - 25-26 september:
Hultsberg IBF - Hultsbergshallen, Karlstad (F16)
Skohalls IBK - Hammarö Arena (P16)

13-Lilla VM kvalspel (födda 2008) - 20 november:
HAIK - Karlstad Innebandyarena (P13)
Skoghalls IBK - Hammarö Arena (P13)
Säffle SK - Tegnérhallen, Säffle (P13)
Deje IBF - Deje Sporthall (P13)
Fagerås BK - Fageråshallen (F13)
Hagfors IF Uddeholm - Uddeholm Arena, Hagfors (F13)
Grums IBK - Grums Sporthall (F13)

13-Lilla VM slutspel (födda 2008) - 21 november:
Skoghalls IBK - Hammarö Arena

15-DM gruppspel kvalspel (födda 2006) - 5 februari:
Hultsberg IBF - inväntar besked om spelplats (F15)
GS 86 AIF - Forshaga Sporthall (F15)
Hultsberg IBF - inväntar besked om spelplats (P15)
Grums IBK - Grums Sporthall (P15)

DM-finaler (senior och 15) - 6 februari:
Hagfors IBS - Uddeholm Arena, Hagfors

14-Lilla VM kvalspel (födda 2007) - 26 mars:
HAIK - Karlstad Innebandyarena (P14)
Hagfors IBS - Uddeholm Arena, Hagfors (P14)
Grums IBK - Grums Sporthall (P14)
BKI Sunnanå - ECG Arena, Kil (P14)
Munkfors IBK - Munkfors Arena (F14)
Deje IBF - Deje Sporthall (F14)
Fagerås BK - Fageråshallen (F14)

14-Lilla VM slutspel (födda 2007) - 27 mars:
BKI Sunnanå - ECG Arena

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2021-06-24, kl 14:54