Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Äntligen! Veteran-DM lanseras

Sedan innebandyns födelse i början av 80-talet har Värmland haft en framträdande position. Nu planerar Värmlands Innebandyförbund för att alla ska få uppleva nostalgin från 80- och 90-talet igen när man idag lanserar veteran-DM.
- Det har under en tid funnits ett stort intresse av att skapa en sådan tävling i Värmland och konceptet går dessutom hand i hand med vår ambition om att innebandy ska vara en idrott man kan utöva ännu längre i livet, säger Camilla Olsson, kanslichef Värmlands IBF.

Framförallt under 90-talet stod de värmländska föreningarna för stora framgångar med Karlstad-klubbarna NB 87 och Sjöstad i spetsen, men även klubbar från Munkfors, Hammarö, Torsby, Karlskoga, Arvika och Kristinehamn fanns med på den högsta serienivån. Genom åren har det arrangerats olika cuper och enskilda matcher för veteraner i Värmland, men nu tar Värmlands Innebandyförbund det ett steg till när ett riktigt distriktsmästerskap för veteraner tagits fram.
- Vi vet att det finns ett sug bland gamla spelare att få träffas och spela igen. Både ur den sociala aspekten, men även för att återigen få tävla mot gamla rivaler. Det har pratats om att skapa ett veteran-DM under många år och nu kände vi att det är hög tid, säger Camilla Olsson kanslichef på Värmlands IBF.

I veteran-DM blir förstås åldersreglerna intressanta. De undre åldersgränser som satts är att spelare som ska delta i damklassen får yngst vara födda 1985 medan det i herrklassen är 1980 som gäller för de yngsta spelarna.
- Det är svårt att sätta en åldersgräns, men vi kom fram till 35 respektive 40 år. Orsaken till skillnaden är att det finns ett större underlag av spelare på herrsidan kontra damsidan, därför har vi en lägre siffra i damklassen för öka möjligheten till att fler lag kan anmäla sig, säger Johan Carlsson, tävlingskonsulent på VIBF.

Upplägget för mästerskapet är att gruppspel och slutspel genomförs under en och samma dag. Datumet är satt till 2 februari och spelplatsen blir Hammarö Arena, med Skoghalls IBK som medarrangör.
- Vi valde 2 februari då vi har finalspelet i våra övriga DM-tävlingar dagen innan och på så sätt får vi en riktig DM-helg där man ena dagen kan se både ungdomar och seniorer göra upp om guldmedaljerna för att sedan på söndagen få se var i distriktet de bästa veteranerna finns, kommenterar Johan Carlsson.

Satsningen på veteran-DM hänger också samman med ett av innebandyns långsiktiga mål att få igång mer motionsinnebandy och skapa förutsättningar för att fler ska hålla med på innebandy längre upp i åldrarna.
- Svensk innebandy har som mål att det 2030 ska finnas 60 000 spelare med motionslicenser. Här i Värmland drar vi i år igång flera satsningar kring motionsinnebandyn, där veteran-DM är en, för att på lång sikt jobba mot att fler ska hålla på med innebandy högre upp i åldrar. Det är viktigt inte bara för att få innebandyn att fortsätta växa utan också ur ett folkhälsoperspektiv, kommenterar Camilla Olsson.

Mer information kring veteran-DM och hur man anmäler sig.

Fotnot: Bilden ovan är på Sjöstads SM-guldlag från 1994.

short_text    Publicerat av Johan Carlsson 2019-09-16, kl 14:43