Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

VM-silver för Sverige

Finland blev U19-världsmästare för andra gången i historien efter att ha besegrat Sverige med 4-3 i tyska Weissenfels.

Sverige hade innan finalförlusten vunnit tre raka guld och totalt fyra av fem mästerskap.

– Jag tycker att vi gör en väldigt bra match. Det som skiljer idag jämfört med tidigare är att när vi får de öppna lägena så skjuter vi utanför, säger förbundskaptenen Jan Gustafsson som berömmer Finland.

– Våra killar gör en bra match, men vi möter ett riktigt bra Finland och de är värdiga mästare, inget snack om saken.

Finland fick en perfekt start på finalen. Sju och en halv minut in i den första perioden skickade Sylvester Raikamo in 1-0-bollen efter snyggt spel. Det var jämnt spelmässigt, men målvakterna – speciellt Sveriges Tobias Steineck – spelade bra.

"Det är en enorm press att spela i det svenska U19-landslaget"

Jan Gustafsson, förbundskapten U19-herrlandslaget

I den andra perioden gjorde Krister Savonen 2-0 för Finland på straff, och mitt i perioden ökade Tuomas Iiskola på till 3-0 efter ett rappt skott. Strax innan dess hade Sverige haft en boll dansandes på Finlands mållinje.

Efter Finlands tredje mål började Sverige ta över matchen på allvar, bland annat tack vare att man gick ner på två femmor.

– Jag tror det är i första bytet efter att vi gått ner på folk som vi får vårt första mål, och det ger mycket positiv energi, säger Jan Gustafsson.

Kasper Hydéns reducerade till 1-3 och när Emil Johansson sedan via väggspel med Albin Sjögren skickade in 2-3-bollen i slutet av andra perioden hade Sverige tätkänning.

I den sista perioden förde Sverige spelet, medan Finland kontringsspelade. Sverige fick inte hål på Finland och istället, med mindre än tre minuter kvar, så gjorde Miko Kailiala 4-2 för Finland.

Då tog Sverige timeout och tog ut Tobias Steineck, men lyckades inte reducera förrän i allra sista stund. Albin Sjögren slog in 3-4 efter 59:59 och matchen blåstes av precis efter den efterföljande tekningen.

– Vi trodde på att vi skulle vända det här, och hade vi bara legat under med ett mål så hade det varit sudden i och med vårt sista mål. Men vi mäktade inte med två mål framåt, säger Gustafsson. 

– Det är riktigt jämnt, men de har stolpe in medan vi har stolpe ut.

Sverige har uppvisat en stor effektivitet vad gällande målskyttet tidigare i turneringen, men nu gick, precis som Jan Gustafsson påpekar, de flesta skotten utanför den finska målburen.

– Det är säkert lite nerver som spelar in. Det är en enorm press att spela i det svenska U19-landslaget för alla tycker att vi är överlägsna och ska vinna. Vi är skickliga och har bra spelare, men vi måste komma ihåg att de andra nationerna också har det, säger Jan Gustafsson.

Matchfakta

Finland – Sverige 4-3 (1-0, 2-2, 1-1)

Första perioden:
1-0 (07.33) 17. Sylvester Raikamo (11. Sami Johansson)

Andra perioden:
2-0 (21.51) 2. Krister Savonen, straff
3-0 (28.37) 19. Tuomas Iiskola (18. Miikka Sokka)
3-1 (33.35) 19. Kasper Hydén (17. Kasper Hedlund)
3-2 (37.35) 9. Emil Johansson (10. Albin Sjögren)

Tredje perioden:
4-2 (57.07) 7. Miko Kailiala (18. Miikka Sokka)
4-3 (59.59) 10. Albin Sjögren (12. Wiktor Bladh)

 

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55