Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

”Vi måste göra det här tillsammans”

Innebandyns jämställdhetsutbildning Fifty/Fifty lanserades hösten 2019. I dagsläget är 162 föreningar och förbund registrerade. Men än är det en bit kvar till målet på 200 föreningar.

Den tredje och sista frågan vi ställde till ambassadörerna var “vad tror du behöver göras för att vi ska ta oss framåt och det ska bli en förändring till det bättre?”

Cornelia Fjellstedt, Thorengruppen
- För att jämställdhet ska bli en ickefråga egentligen, utan det ska vara normen, så tycker jag att sådana saker som att skapa idoler och profiler är otroligt viktigt. Jag minns när jag var liten så ville jag bli fotbollsproffs. Men jag trodde inte att det gick för att jag var tjej. Det fanns inte så många tjejer att se upp till inom fotbollen, som var den stora grejen när jag var liten. Så för mig handlar det om att skapa förebilder och speciellt inom innebandyn som växer som sport. Det finns otroligt många bra killar och tjejer där ute som gör mycket bra grejer, som är bra personer som vi kan ta rygg på, som jag tycker vi borde lyfta. Det finns verkligen förutsättningar för att skapa idoler. Att en liten kille på tio år kan ha Veera Kauppi som sin favoritspelare istället för att se upp till en herrspelare är ju otroligt grymt. Och det är något som jag har märkt under min tid som aktiv, att fler och fler killar kommer fram och vill ha autograf efter matcher när de kommer och hälsar på oss. Det är otroligt roligt och givetvis också så kommer de fram många tjejer. Men att både tjejer och killar kollar på både dam- och herridrott. Där tycker jag att både tränare och föräldrar kan ta ett ansvar. Prata om förebilder och sådana saker, att ta barnen till matcher. Att se matcher live har jag alltid tyckt varit otroligt häftigt och kul. Och har man inte möjlighet att se de live så finns det ju otroligt bra sändningar. Det finns verkligen möjligheter som vi ska ta till vara på. Och det ska ju givetvis börjas i ung ålder att både prata om jämställdhet och även att skapa idoler, både damer och herrar.

Ida Sundberg, Pixbo Wallenstam
- Jag tycker det är ganska svårt att sätta fingret på exakt vad vi ska göra. Jag känner att det kommer inte hjälpa om det är en person eller en förening som jobbar för det här. Utan det känns som att vi måste gå samman och göra det här tillsammans för att vi sedan ska kunna se en skillnad och förändra något.

Klara Molin, Sirius
- Vi måste våga säga att vi inte är nöjda med hur det ser ut nu. Att vi jobbar med den frågan och vill framåt. Sen tror jag det är viktigt att försöka få in kvinnor i de ledande rollerna, till exempel i styrelsen som sportchef. Få in så många åsikter som möjligt, och då ser man att det kan hjälpa. Till exempel sportchefer, att det ska bli kvinnliga roller mer, jag vet nog bara en sportchef som är kvinna nu. Där kan vi jobba jättehårt för att få in mer kvinnor. Jag tror det är viktigt att få med kvinnor till exempel i styrelsen. Jag tror att de kan få en att tänka mer på jämställdheten. Att föra vidare den frågan framåt, än om de bara sitter herrar i den styrelsen och möten och så. Så tror jag det är viktigt att kvinnor också får komma in där med sin input och den kunskapen vi ändå har för att det ska bli så bra som möjligt. Men generellt bara att vara medveten om att vi försöker jobba med det här och göra det till något bra. Det tror jag är det viktigaste för att få det framåt.

Svensk Innebandys instagramkonto kan du de kommande veckorna se klipp där våra ambassadörer berättar om sin syn på jämställdhet.

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-10-19, kl 08:00