Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Veteranlaget har väntat på USA-matcher i tre år: "Upplevelsen är det viktiga"

Under fredagsmorgonen påbörjar ett veteranlag från Gammelgårdens IF i Kalix en resa för två långa bortamatcher på andra sidan Atlanten. Allt för att spela innebandy mot ungdomsishockeylaget New York Cyclone och innebandylaget Manhattan Kings. Ett äventyr de väntat på i hela tre år. "Vi är kanske inte så vassa nu längre men det är upplevelsen som är det viktiga", säger initiativtagaren i Gammelgården Tommy Öberg.

Idén till att åka hela tvärs över Atlanten för att spela innebandy kom redan för tre år sedan. Det efter att Tommy Öberg själv varit och spelat en All Star-match i ishockey i Tyskland.

– Det var det roligaste jag har gjort. Fantastiskt att få göra det man älskar med andra som är från andra länder och kulturer, säger Tommy och fortsätter:

– Det var i mars 2019 som den spelades. Sen på hösten föddes tanken på att göra något liknande med innebandylaget här hemma i Kalix. Alla blev som sugna på att åka direkt och så började vi titta på eventuella destinationer.

Blandningen mellan ishockey och innebandy är stor i veterangänget så först var tanken att åka till Kanada men så hittade de ett lag i New York, Manhattan Kings.

– Vi fick kontakt med deras ordförande och en innebandyintresserad som hjälpte oss att planera allt. Tanken var att vi skulle åka senhösten 2020 men ja… Då kom ju coviden och ställde in allt.

Resan bokades även in i ett tappert försök 2021, men då andra vågen av pandemin kom ställdes även den resan in. Nu är det tredje gången gillt för Gammelgårdens veterangäng.

– Så här nära har vi aldrig kommit. Allt är klart med halltider i Chelsea Pier där vi ska spela, domare är fixat och NHL-matchbiljetterna ligger och väntar. Vi är kanske inte så vassa nu längre men det är upplevelsen som är det viktiga och vi har väldigt skoj tillsammans där vi drar fram, säger Tommy och berättar mer:

– Kärnan i laget spelade i division 2 i Norrbotten under cirka sju år när vi spelade som mest och sedan dess har vi spelat Korpen-SM och några andra cuper. Vi blev faktiskt utsedda till Sveriges skönaste korplag för fem år sedan i Korpen-SM. De flesta har spelat både innebandy och ishockey på en viss nivå.

Nu är allt gjort och det enda som återstår är att göra själva resan. En unik resa på många sätt.

– Jag tror att det är första gången som klubben har köpt flygbiljetter åt ett lag inom föreningen. Det är ingen billig bortamatch för vår del, vi har fått in en del sponsorer men många gör det för äventyret och det kommer bli ett roligt sådant.

– Det ska bli otroligt intressant att se hur arbetet med innebandyn är där och hur man arbetar. Samtidigt vill vi visa hur stor innebandyn är med den här resan. 

*Du kan följa Gammelgårdengängets resa på instagramkontot: gifgoesglobal

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2022-03-25, kl 09:56