Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

U19-damerna vann på straffar

Sveriges U19-damer spelar i helgen Finnkampen i Borgå, Finland. Den första matchen blev en tät tillställning där Sverige till slut kunde dra det längsta strået.

Det var Finland som fick den första vassa chansen efter åtta spelade minuter. Detta med ett direktskott utifrån, där Lovisa Nilsson visade fina reflexer. Sverige tog sedan över matchen alltmer. Med knappt tretton spelade minuter höll sig Rebecka Jansson framme på returen från Clara Hellgrens skott och kunde ge Sverige ledningen. Med målet skrev hon in sig i historieböckerna. Det var nämligen det tusende sedan U19-landslagets begynnelse.

- Det visste jag inte! En bonus, kul att få göra det, skrattar Jansson och fortsätter: 
- Jag var väldigt nervös innan men det bara flöt på och kändes bra.

Vi skulle få se mer från Rebecka Jansson. Sverige hade bud på utökning efter 1-0-målet. Men i matchminut 17, mitt i Sveriges press, slank finskorna igenom i en fin kontring och kunde utjämna till 1-1 genom Pinja Myllymäki. Ett resultat som stod sig till periodvila.

- Det är ingen nyhet att Finland är duktiga på att omsätta de chanser de får. De är duktiga skyttar och starka i spelvändningarna. Men jag tycker vi kom ut jättestarkt med tanke på att så många gjorde sin första landskamp här idag och jag tycker nog vi skulle haft någon balja upp efter första, säger förbundskapten Johan Hydling

Tendensen höll i sig i först halvan av mellanakten – Sverige pressade högt, hade mycket boll och Finland stack upp i kontringar. Men finskorna lyckades efterhand etablera mer av spelet på svensk planhalva och hade det inte varit för Nilsson i kassen, hade de mycket väl kunnat ta ledningen. När matchen stod och vägde bröt Sverige ett uppspel och Clara Olofsson hittade till Rebecka Jansson som elegant hängde in sitt andra mål för dagen på backhand. Det skulle dock bara dröja en dryg minut innan Finland återigen kvitterade.

Sverige inledde tredje perioden med en delikat upprullning. Bollen gick som på ett snöre där slutligen Rebecka Jansson frispelade Alice Svensson som enkelt kunde hänga in ännu en ledningsboll.

- I tredje ville vi att alla skulle få känna på mattan och där kommer Alicia (Svensson) in direkt och sätter 3-2. Sedan blir det lite ostrukturerat, säger Johan Hydling.

Finlands svar kom sju minuter in i slutperioden, när Laura Pakarinen skickligt rundade Lovisa Nilsson och skickade in 3-3. Det saknades sedan inte chanser, varken för Finland eller Sverige att avgöra. 

- Vi byter lite chanser och tappar bollar när vi är på väg att ställa om. Inför imorgon gäller det för oss att hitta grundtryggheten och strukturen. Jag tycker ändå vi har många delar vi kan ta med oss från den här matchen, säger Johan Hydling.

Sveriges vassaste chans att avgöra fick för dagen stekheta Rebecka Jansson när hon sånär hann upp Alicia Svenssons djupledsboll. 

- Jag hamnade i målet och inte bollen, det var ju synd, säger Jansson själv om läget.

Resultatet stod sig till slutsignalen.

Sverige kunde sedan vinna efterföljande straffläggning efter mål av Alicia Svensson och Erica Klevbo samt fortsatt stabilt agerande av Lovisa Nilsson i målet.

Matchens lirare: Rebecka Jansson

Foto: Juhani Järvenpää

Matchfakta
Finland-Sverige 3-4 (1-1, 1-1, 1-1, 0-1)


Första perioden
0-1 (12.51) Rebecka Jansson (Clara Hellgren)

1-1 (17.21) Pinja Myllymäki (Elli Kylmaluoma)

Andra perioden
1-2 (12.19) Rebecka Jansson (Clara Olofsson)

2-2 (13.27) Mila Manninen (Veera Nousiainen)

Tredje perioden
2-3 (1.41.) Alicia Svensson (Rebecka Jansson)

3-3 (7.43) Laura Pakarinen (Jasmina Järvinen)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55