Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Testet: 5-minutersutvisningen ersätts

Under säsongen 2020/21 testar Svenska Innebandyförbundet att ersätta utvisningen på 5 minuter med en utvisning på 2+2 minuter.

Sverige och Schweiz fick beviljat av Internationella Innebandyförbundet att säsongen 2020/21 testa nya regler för utvisningar, där 2+2 minuter ersätter 5 minuter i utvisningsbåset. Förändringen avser både de förseelser som tidigare bestraffades med 5 minuters utvisning och lagstraffet vid matchstraff. Testet är ett led i arbetet med nästa upplaga av Regelhandboken, som ska gälla från och med 1 juli 2022.

Förändringarna genomförs endast i förbundsserierna, det vill säga Svenska Superligan, Allsvenskan och herrar division 1. Testet genomförs inte i Juniorallsvenskan eller i andra av Svenska Innebandyförbundets eller distriktens administrerade tävlingar.

– 5 minuters utvisning är ett hårt straff i innebandy. Konsekvensen av det blir att gränsen för 5 minuters utvisning flyttas upp, det krävs mer och för ofta blir det bara 2 minuters utvisning istället. Vår förhoppning är att fler förseelser nu kommer att bli korrekt bestraffade och att spelarna på sikt anpassar sig och att vi får bort en del av de grövre förseelserna, säger Svensk Innebandys domarkoordinator Mattias Linell, som även sitter i Internationella Innebandyförbundets regelgrupp.

Testet utvärderas i februari 2021. Om det faller positivt ut kommer testet att fortsätta även under säsongen 2021/22, för att därefter eventuellt bli en permanent regelförändring i hela världen.

Hur de nya testreglerna fungerar i detalj kan du läsa mer om här.

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56