Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Sverige världsmästare

Sverige försvarade VM-guldet från 2007 efter att ha besegrat Schweiz med 6-2 i VM-finalen inför en rekordstor publik.

4 521 åskådare – rekord vad gällande internationell daminnebandy – i ABB Arena i Västerås fick se VM:s bästa match i finalen, men Sverige kunde till slut vinna klart rättvist.

Den första perioden var riktigt jämn, men Sverige kunde ta ledningen tack vare en straff som lagkaptenen Karolina Widar vackert förvaltade på bästa sätt.

– Det var en riktigt jämn period och Hanna Pettersson gör en fantastisk match i mål och håller ihop i paketet riktigt bra, precis som jag hade förväntat mig, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

I den andra perioden fick Sverige en smakstart med 2-0 efter knappa minuten genom mål av Susanna Tuominen. Efter knappt fyra minuter ökade notoriske målskytten Emelie Lindström (hennes 17:e mål var rekord i VM) på till 3-0.

Schweiz reducerade till 1-3, men mål av Malin Dalbjer och Hermine Dahlerus fram till 5-1 mer eller mindre dödade matchen.

Målen i mittperioden tillkom efter att Sverige skapat mycket trafik framför Schweiz mål.

"Känslan är inte främst lättnad utan mer glädje"

Jan Erik Vaara, förbundskapten damlandslaget

– Om vi inte kan spela ut dem när de blir så kompakta så får vi arbeta hårdare på mål, och det gjorde vi. Vi arbetade hårt på returer och försökte spela lite rakare, och det tycker jag att vi lyckades med, säger Vaara som fick se Schweiz göra 2-5 innan den andra perioden var över.

– De fick en snabb replikering, vilket var lite oturligt, men det kändes ändå som att vi hade kontroll. 

Schweiz försökte flytta upp i den tredje perioden och skapade också en del chanser, men efter ett försvarsmisstag av Corin Rüttimann skickade Victoria Wikström in periodens enda mål fram till 6-2.

– Känslan är inte främst lättnad utan mer glädje. Jag tycker att det är en fantastisk insats från vår sida, fast det ibland var lite knackigt och att vi slarvade med passningarna. Schweizarna gör en riktigt bra match mot oss, den bästa på flera år, säger Vaara.

– Schweiz är i fantastisk form, de gjorde det riktigt besvärligt för oss. Vi har många fler målchanser än dem i slutändan så det här är rättvist, men all respekt för motståndarna. Jag tycker att vi har lite fler vinnarskallar och en bredare trupp, och det är det som avgör.

Sverige bröt därmed hemmaförbannelsen som funnits i VM-sammanhang. Sverige blev den första nationen på damsidan som vann ett VM på hemmaplan, och guldet var det fjärde på sju spelade turneringar.

Förväntningarna på landslaget har varit stora.

– Vi har inte tänkt så mycket förväntningar, utan vi har arbetet mer med våra egna uppgifter och målsättningar. Vi har försökt skärma av oss från omvärlden en del, jag har inte brytt mig om pressen utifrån, och det tror jag att tjejerna inte heller har gjort.

Foto: IFF

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55