Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Sverige fick se sig slagna med uddamålet

En rivig svensk öppning räckte inte. U19-damerna fick se sig slagna av Finland i den avslutande matchen i Finnkampen.

Sverige startade med en rasande fart och finskorna såg märkbart stressade ut. Efter fem minuter fick Sverige chansen att spela powerplay. Då släppte Vilde Rundfloen ut till Elina Hirvi som säkert hängde in 1-0 i bortre. Bara 20 sekunder senare hittade Alicia Svensson till en framstormande Lisa Ehlin som stänkte upp 2-0 i nättaket. Kort därefter, efter svenskt bollstrul, lyckades Finland reducera genom Laura Pakarinen. Sverige var det hetare laget och kunde gå till pausvila med ledning 3-2.

I mittperioden kom Finland alltmer in i matchen. Det skulle också visa sig på resultattavlan. Vilde Rundfloen hade en stolpträff och Wilma Johansson lyckades sånär tråckla in en boll som räddades på mållinjen. Men när klockan stod på 14.15 hade Finland både kvitterat och tagit ledningen för första gången i matchen. Klara Sundell höll sig  dock framme på ett finskt försvarsmisstag och utjämnade innan mellanakten var till ända.

- Vi fick en jättebra start på matchen men tyvärr vi bjuder in dem genom lite slarv och att vi krånglar till det för oss. Sedan tycker jag att vi borde ha satt en del chanser i andra, säger förbundskapten Camilla Granelid.
 
Tredje perioden var jämn, med chanser åt båda håll. I nionde minuten fick Sverige ett gyllene läge att återta ledningen när Finland drabbades av en utvisning. Precis som i föregående powerplay rullade man bollen fantastiskt fint – till en början. Men Finland roffade åt sig bollen och efter en soloprestation kunde Ulla Valtola sätta sitt andra mål för dagen. Sverige satsade allt framåt i slutminuterna. Men idag var Finland det starkare laget.

- Jag tycker vi börjar ganska starkt men vi tappar det efter vi har gjort våra första kassar där, säger Moa Andersson efter matchen.

KAIS Moras kvicka back utsågs till matchens lirare och när Sverige skulle gå för kvittering i slutminuterna var det hon som skickades upp för att sätta press på det finska försvaret. Tyvärr räckte det inte den här gången.

- Jag tycker vi gjorde en bättre match igår. Då gick vi in och körde och det kändes som alla ville prestera mer när det var första landskampen för de flesta, förklarar hon.

Förbundskapten Granelid är förstås besviken direkt efter slutsignalen.

- Vi skapar jättemycket i PP idag, till exempel. Utdelning i det första och bra med chanser i det andra också och då är det extra surt att Finland straffar oss där. Jag tycker också att vi gör en bra tredjeperiod totalt sett. Vi har kapacitet att vinna mot det här finska laget så det kändes som en onödig förlust. Vi får ta revansch i EFT i november.

När hon ser tillbaka på den gångna helgen är det framstegen i trygghet som hon främst plockar med sig.

- Trots att vi från ledarhåll försöker ge alla förutsättningar är det svårt att känna sig helt bekväm i den gulblå tröjan.  Det vet vi. Men jag tycker ändå att vi lyckas på det planet och 14 spelare åker nu hem med 100% mer landslagsrutin än tidigare. När det kommer till bitar i spelet hittar man mer när man tittar på matcherna i lugn och ro efteråt. Det är inte alltid bilden stämmer med det man känner såhär nära inpå, avslutar hon.


Matchfakta
Finland-Sverige 5-4 (2-3, 2-1, 1-0)


Första perioden
0-1 (5.23) Elina Hirvi (Vilde Rundfloen)

0-2 (5.42) Lisa Ehlin (Alicia Svensson)
1-2 (6.30) Laura Pakarinen
1-3 (11.37) Wilma Johansson (Hanna Berg)
2-3 (12.30) Ulla Valtola (Milla Ylikojola)

Andra perioden
3-3 (6.24) Jenni Torkki (Meri-Helmi Hoynala)

3-4 (14.15) Meri-Helmi Hoynala (Laura Pakarinen)
4-4 (16.46) Klara Sundell

Tredje perioden
4-5 (10.03) Ulla Valtola (Milla Ylikojola)

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55