Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Sverige är världsmästare!

Sverige tog under söndagen sitt fjärde raka VM-guld efter en övertygande 5-1-seger mot Finland i VM-finalen. Stor matchvinnare i Sverige blev Anna Jakobsson med tre mål och en assist.

Söndagens VM-final mellan Sverige och Finland inleddes med avvaktande spel där båda lagen kände på varandra. Sverige hade mest boll och etablerade anfall men lyckades inte skapa de riktigt vassa målchanserna. Finland hotade vid ett par tillfällen med kvicka spelvändningar men Malin Marklund visade fin form.  Första perioden slutade 0-0.

- Vi jagade inte ihjäl oss inledningsvis utan spelade klokt och ägde mycket boll. Vi visste att målskyttet kommer lossna eftersom vi är ett bättre lag än Finland. Det handlade om att inte hamna i något underläge, säger förbundskapten Curt Söderström.

Och efter bara 30 sekunder av mittperioden lossnade det mycket riktigt. Sverige tog ledningen med 1-0 genom ett mål som kändes bekant. Emelie Lindström frispelade Sandra Mattsson i slottet som distinkt tryckte upp bollen i nättaket. Sju minuter senare var det dags igen. Moa Tschöp slog en väl avvägd långboll mot Anna Jakobsson som rusade förbi sin back och sedan kyligt rundade Jonna Mäkelä och sköt in 2-0.

"Vi visar upp en fantastisk totalinnebandy med många mål och mycket offensiv"

Curt Söderström, förbundskapten damlandslaget

Finland hade fortsatt svårt att etablera någon offensiv press på Sverige. Bästa läget för finskorna kom i powerplay efter halva matchen, men inte heller där lyckades de reducera. Sverige kontrollerade händelserna och gick till periodpaus med ledning 2-0.

- Det var fantastiskt skönt när Emelie Lindström gjorde den magiska passningen till Sandra Mattssons 1-0-mål. Ett förlösande mål, konstaterar Söderström.

Vid tiden 49.43 I slutperioden utökade svenskorna ledningen till 3-0. Anna Jakobsson stänkte in målet efter att Sandra Mattsson fintat skott och vackert frispelat Endrespelaren framför mål.

Med fyra minuter kvar av matchen spräckte Finland Malin Marklunds nolla i powerplay genom Nina Rantala. Finland tog därefter ut målvakten i hopp om ytterligare en reducering. Men man kom aldrig närmare. Suveräna Anna Jakobsson lade från halva planen in sitt tredje mål för kvällen i öppen bur. Cassandra Edberg fastställde sedan slutresultatet till 5-1, även det i tom bur.

- Vi gör en fantastisk turnering och jag kan inte begära något mer av spelarna. Vi visar upp en fantastisk totalinnebandy med många mål och mycket offensiv. Det skickar signaler till hela innebandyvärlden, säger Söderström och fortsätter:

- Jag har ju aldrig upplevt något VM-guld tidigare. Ända sedan jag klev på har jag känt pressen på att vinna guld. Vid vårat 4-1-mål släppte all anspänning och nu känner jag bara en enorm glädje.

Matchfakta
Finland-Sverige 1-5 (0-0, 0-2, 1-3)

Första perioden
Inga mål

Andra perioden
0-1 (20.30) Sandra Mattsson (Anna Jakobsson)
0-2 (27.51) Anna Jakobsson (Moa Tschöp)

Tredje perioden
0-3 (49.23) Anna Jakobsson (Sandra Mattsson)

1-3 (56.08) Nina Rantala(Henna Ilmola) (PP)
1-4 (57.27) Anna Jakobsson (Sanna Scheer)
1-5 (59.09) Cassandra Edberg (Victoria Wikström)

Mer om VM-finalen:
Svenskornas lycka efter VM-finalen (TV4)
Sverige vann fjärde raka VM-guldet (SVT)
Sköt hem guldet med ett hattrick (Aftonbladet)
Mattsson: "Jag var aldrig orolig" (Radiosporten)
Wijk "Sjukt glad och stolt över laget" (Radiosporten)
Experten: En enorm prestation (Radiosporten)
Sverige vann VM-finalen (TT)

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55