Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Svensk domaransvarig på U19-VM

Tony Holmer har en tjugoårig domarkarriär bakom sig och är idag han domarcoach på SSL-nivå. Nu är han aktuell som domaransvarig på U19-VM i Brno, Tjeckien.
- Det handlar om utbildning, coachning och tillsättning av domarna/domargruppen, säger Holmer.

- Jag började som femtonåring på distriktet i Skåne och avslutade min domarkarriär 20 år senare. Dömde i SSL i fem-sex säsonger tillsammans med Niklas Montelin och Daniel Böcker. Valde att avsluta domarkarriären när jag och min fru fick vårt tredje barn och att mitt yrke som rektor ställde högre och högre krav. Att vara elitdomare innebär att du måste investera mängder med tid under hela året till träning, resor och matcher. Till slut gick inte ekvationen ihop för mig och då valde jag att kliva av. Kan än idag sakna känslan du får som domare när det blir flyt i matcherna, när du och din kollega tillsammans med lagen hittar en gemensam nivå med bra närkampsspel och hög teknisk nivå.

Hur ser en säsong ut som domarcoach i SSL herr?

- Det är ett arbete som pågår under i princip hela året med ett avbrott under semestermånaderna på sommaren. Efter varje säsong så utvärderar vi verksamheten på individ-, grupp- och organisationsnivå. Vi sammanställer sedan detta och förbereder kommande säsongs utbildningar och hur vi kommer arbeta med domargruppen under säsongen. Det handlar då både om vad som skall prioritera under höstens utbildningar, vad vi fokuserar på under våra månadsmöten samt vad vi följer upp med respektive par efter deras matcher. Vi är en grupp som följer domarna och vi ser tillsammans i princip alla matcher antingen live eller via play. Sedan under säsongen så är mitt arbete främst fokuserat på utbildning, coachning och tillsättning. Att vi som grupp presterar så bra som möjligt.

Vad innebär det att vara domaransvarig på ett mästerskap?

- Som domaransvarig så är du ansvarig för domargruppen under turneringen. Under U19-VM nu i Brno så arbetar jag tillsammans med två mycket rutinerade herrar (Sami Rahikainen från Finland och Petr Ceda från Tjeckien) och vi tillsammans hanterar alla domarfrågor. Det är i mångt och mycket likande roll som jag har under säsongen hemma i SSL. Det handlar om utbildning, coachning och tillsättning av domarna/domargruppen.

Hur är det att jobba på den internationella nivån med domarfrågor?

- Det är en fantastisk möjlighet att få vidga perspektivet i arbete med domarfrågorna. Dels så knyter du många kontakter med personer från andra länder och man lär sig dagligen nya saker som man kan ta med sig tillbaka till Sverige. Du får också en större ödmjukhet för domaruppdraget och hur domare från andra länder har helt andra förutsättningar än vi har. Som helhet så är det en ynnest att få utveckla både dig själv och de som du jobbar tillsammans med.

 

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-08-24, kl 14:00