Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Succé för Stockholms domare - Så lyckas distriktet

De senaste åren har Stockholms IBF ökat andelen domare med 50 procent. Flera framgångsfaktorer ligger till grund för succén, menar domaransvarige Daniel Kölborn.
- Vi har gått från skräcksiffror – till tvärtom, säger han.

En omfattande fadderverksamhet, bra coachning och sociala aktiviteter. Det har gjort Stockholms IBF till ett föredöme gällande rekrytering och förvaltning av domare.
För tio år sedan såg distriktet ett jättetapp när det handlade om förstaårsdomare. Efter den första säsongen var det bara 20 procent som valde att fortsätta döma. Men efter det har vinden vänt. De senaste fyra åren har andelen domare ökat med 50 procent. Nu är det i stället över 80 procent av förstaårsdomarna som fortsätter.

- Vi har gått från skräcksiffror – till tvärtom. Och kvantitet föder kvalitet, säger domaransvarige Daniel Kölborn och fortsätter:

- Framför allt har vi lagt mycket resurser på coachning och stöttning av de unga domarna. Vi är 16 domarfaddrar som ansvarar för domarna deras första år. Alla domare har sin fadder på plats under sina två första matcher, ger feedback, och följer sedan upp det under säsongen. Faddern fungerar som en mentor, domarna ska alltid ha någon de kan vända sig till.

I distriktet finns även 20 domarcoacher som har koll på övriga domare i hallarna och får dem att utvecklas. Och när de inte ses på planen gör de det i andra sammanhang.

- Vi har genomfört många sociala aktiviteter runt omkring dömandet. Vi har kubb- och innebandyturneringar och tittar på matcher tillsammans för att domarna ska få ansikten på varandra. Det börjar bli en grupp där flera känner varandra, säger Kölborn.

För tredje året i rad åkte även ett stort antal domare till Storvretacupen i Uppsala i mellandagarna. Hela 48 domare från Stockholm var på plats, där alla fick 8-10 matchobservationer av domarcoacher under 3 dagar.

- Vi känner att det blev en jättehit. De domare som var där fick jättebra utveckling. Tidigare har vi bara haft domare på ungdomsdelen av cupen, men i år gick vi all in och hade domare även på seniordelen. Det var superlyckat, utvecklingen har varit fantastisk.

En fjäder i hatten var också att Stockholm hade 50 procent damdomare på den blå delen av cupen.

- Vi har haft problem att rekrytera damdomare, så det här är vi jätteglada över, säger Kölborn.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55