Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Straff i förlängningen sänkte Sverige i U19-VM

Sveriges U19-damer förlorade VM-semifinalen mot Finland efter sanslös dramatik. Ett straffmål i sudden death blev avgörande och svenskorna får nu rikta in sig på att ta hem bronset i lördagens avslutande match mot Tjeckien.

- Det är andra gången jag är med om att förlora i sudden i VM. Det känns extra surt när vi hade initiativet i sudden. Jag tyckte finskorna var duktiga på det de gjorde men det kändes som att vi förde matchen, eller i alla fall stora delar. Jag är stolt över tjejerna för insatsen och på det sättet de genomförde matchen, säger förbundskapten Marcus Holm.

Sverige dominerade inledningen av semifinalen mot Finland men tappade initiativ och också ledningen. Noona Björkmans 3-2 med bara fyra sekunder kvar av den andra perioden, efter en fin kombination och avslut i slottet, såg ut att sänka svenskorna som förgäves jagade kvittering i slutperioden.

"Vi förlorade för att vi inte skapade tillräckligt med farliga lägen"

Marcus Holm, förbundskapten U19-damlandslaget

- Vi spelade ett vårdat taktiskt spel i första perioden och hade en hel del lägen. Matchplanen var att börja med taktiskt spel och inte ge finskorna möjlighet till kontringar. Vi lyckades med det rakt igenom hela matchen, de gjorde ett spelmål. Resten var fasta situationer, säger Marcus Holm och fortsätter:

- Ju längre matchen gick spelade vi mer rörlig innebandy och gav utrymme för egna initiativ och högre försvarsspel. I sista perioden var vi uppe och satte hög press på dem och de skapade inte nämnvärt mycket.

Sverige slet på och gick all in genom att plocka ut målvakten med ett par minuter kvar. Det gav utdelning när Adina Augustsson sköt 3-3 med klockan på 58.23.

Svenskorna hade då sedan en tid tillbaka pressat på ordentligt. Så fortsatte man även i sudden death till dess att finskorna kontrade, revs ner och tilldömdes straff.

- Innan 3-3-målet kändes det som matchen skulle ta slut men när vi fick in den kvitteringen så gick vi in med hög energi i sudden och finskorna var tillbakatryckta. De skapade någon chans men framför allt straffen de fick.

Straffen satte Alisa Pöllänen på ett iskallt sett genom att dra Beverly Smedenäs. Finland spelar nu final mot Schweiz medan Sverige spelar bronsmatch mot Tjeckien.

- Straffen var jättebra, det är inget att säga om den. Vi förlorade för att vi inte skapade tillräckligt med farliga lägen och på de vi skapade gjorde vi inte tillräckligt med mål. Två spelmål är för lite i en VM-semifinal.

Matchfakta:  Finland-Sverige 4-3 (1-1, 2-1, 0-1, 1-0)
Första perioden:
0-1 (10.58) Amanda Delgado-Johansson (Frida Rydfjäll)
1-1 (14.56) Juliette Kemppi (Mirva Laitinen)

Andra perioden
2-1 (2.57) Laura Manninen (Silja Eskelinen)
2-2 (10.36) Cornelia Fjellstedt (Therese Andersson)
3-2 (19.56) Noona Björkman (Juliette Kemppi)

Tredje perioden
3-3 (18.23) Adina Augustsson (Cornelia Fjellstedt)

Fjärde perioden
4-3 (4.29) Alisa Pöllänen, straff

Så startade Sverige
Målvakt
Beverly Smedenäs

Förstafemman
Stephanie Boberg
Therese Linde
Amanda Öhman (K)
Amanda Delgado Johansson
Frida Rydfjäll

Andrafemman
Elin Gabrielsson
Therese Andersson
Cornelia Fjellstedt
Nathalie Jakobsson
Matilda Sjödin

Tredjefemman
Dragana Mrksic
Caroline Hadelund
Adina Augustsson
Felicia Tiri
Tilda Flodell

På bänken
Lovisa Frisk
Evelina Sparf
Caroline Deutgen
Caroline Sundbye

Foto: Tjeckiens Innebandyförbund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55