Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Stort fokus på domarutveckling under distriktslags-SM i Nyköping och Oxelösund.

Imorgon startar distriktslags-SM i Nyköping och Oxelösund. En turnering som samlar spelare från hela landet – och även domare. Flertalet domare kommer att finnas på plats under mästerskapet för att döma och utvecklas, och även för domarna så är distriktslags-SM en höjdpunkt på året.

– Ett SM är någonting magiskt för spelarna precis som det är för våra domare. Det här är förmodligen det största som händer under en säsong för spelarna – och det är förmodligen det för våra domare också, berättar Therese Jensen som är ansvarig för domarcoacherna under SDF-SM 2021.

Therese Jensen har lång domarerfarenhet. Hon har dömt både i SSL och internationellt i flertalet VM-turneringar, men slutade döma för fyra år sedan i samband med en flytt till Stockholm. I stället fokuserar Jensen på domarcoachning och hon finns på plats under distriktslags-SM i Nyköping och Oxelösund i rollen som coachansvarig.

– Jag har ansvar för samordning av domarcoacherna på plats. Det handlar om att hitta en samsyn kring hur vi lägger upp feedbacken till domarna och hur vi jobbar med att bedöma domarna för att se vilka som kommer att stå i finalerna på tisdag, berättar Jensen.

För under distriktslags-SM 2021 så är det inte bara spelarna som tävlar under dagarna i Nyköping och Oxelösund. Även domarna tävlar och då blir det extra viktigt med feedback under de matchintensiva dagarna, berättar Jensen.

– Dessa dagar är intensiva för domarna, det är mycket matcher och hög press. Det gör att det är jätteviktigt för domarna att få feedback under en sån här turnering. För domarna innebär en turnering både prestation och tävling, de själva tävlar i att få de bästa matcherna, men de är samtidigt också här för att utvecklas. Vi coacher har ett uppdrag att se till att vi har de bästa domarna på de bästa matcherna, de sista matcherna i turneringen. Men samtidigt, och det här är nog det viktigaste, så hjälper vi och stöttar våra domare i att utvecklas under turneringen. Vi har under åren gått ifrån att ha fokus på en tävling till att istället vilja utveckla våra domare. Utvecklingen är det som vi lägger mest vikt vid under turneringen.

Vad blir viktigt för utveckling ur ett domarperspektiv under ett sånt här mästerskap?

– Det blir att inte sikta för stort utan att bryta ner och hitta de små stegen för att ta sig framåt. Det är jätteintensiva dagar för domarna och de behöver kunna fokusera både på att göra jobbet som domare, men också på att ta till sig saker så att i takt med att matcherna blir bättre också prestera på en högre nivå. Att hitta de här små verktygen så att domarna kan utvecklas i små-små steg blir vårt största fokus.

Till vardags kan Jensen lägga flertalet timmar inför varje coachningstillfälle, men under distriktslags-SM blir det ett intensivt schema för domarna vilket gör att coacherna får tänka lite annorlunda utvecklingsmässigt.

– Till vardags kan vi jobba med ganska stora penslar och där kan vi sikta långt. Vi kan jobba med stora utvecklingspunkter där domarna kan utvecklas över tid. Här på ett SM är det de små-små stegen som det blir större fokus på för vi vill också att domarna ska kunna slappna av i sina matcher och göra det jobbet som de är här för att göra, att döma och få till så välspelade och rättvisa matcher som möjligt. Fokus blir att måla med de lite mindre penslarna och hitta de små stegen istället för att sikta långt.

Vad är det roligaste med ett mästerskap som SDF-SM 2021 ur ett domarperspektiv?

– Det är att man får vara med och bidra till de här ruskigt roliga matcherna som det är i ett SM. Att vara med i ett SM är för det första magiskt men sen så är man med i en viktig roll också. Våra domare spelar en jätteviktig roll i att få matcherna att bli välspelade och rättvisa.

Distriktslags-SM är nu mindre än 24 timmar bort och för Therese Jensen och alla domare som deltar i årets upplaga av mästerskapet så väntar nu ett fantastiskt äventyr precis runt hörnet.

– Ett SM är någonting magiskt för spelarna precis som det är för våra domare. Det här är förmodligen det största som händer under en säsong för spelarna – och det är förmodligen det för våra domare också. Det är en jättechans och en lärdom för alla att vara med på ett SM och verkligen ett tillfälle att njuta samtidigt som det är ett tillfälle för utveckling och tävling, avslutar Therese Jensen.

Alla matcher från SDF-SM 2021 sänds på InnebandyTV - missa inte chansen att följa dramatiken från Nyköping och Oxelösund. Klicka här för mer information

Läs mer om hur du följer SDF-SM 2021 här. 

short_text    Publicerat av Ludvig Gustavsson 2021-10-30, kl 10:20