Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Stabil seger - sex mål av Djurling

Den svenska segermaskinen rullar vidare i Ostrava. Blågult avslutade gruppspelet med en mycket stabil triumf över Lettland. Det blev 12-4 (4-1, 3-2, 5-1) sedan Fredrik Djurling gjort sex mål!

Efter en vilodag var Sverige tillbaka och gav ett mycket piggare intryck än mot Ryssland. Lettland är också ett betydligt bättre lag än exempelvis Ryssland och Italien. Därför fick Sverige jobba för segern.

– De är fysiskt starka och bra i sitt spel. Ett par av deras spelare har ju provtränat med AIK, så det finns mycket kvalité i laget. Vi var inställda på en tuff match och jag tycker vi genomförde den på ett bra sätt, summerade den svenske förbundskaptenen Kent Göransson.

Sverige och Lettland har mötts många gånger och man ser tydligt hur letterna har tappat respekten för världsmästarna. De har inga problem med att gå in tufft i närkamperna och ber inte om ursäkt i första taget.

– Vi blir bättre varje gång vi möter Sverige. Jag är mycket nöjd med att vi lyckades göra fyra mål, men missnöjd med att vi gör så månda individuella misstag, sa Lettlands förbundskapten Normunds Grunckis.

Sverige saknade förkylde Karl-Johan Nilsson. Magnus Svensson fick hoppa in tillsammans med Fredrik Djurling och Niklas Jihde. Det blev succé - deras forwardsline gjorde nio av de tolv svenska målen. Frågan är om det innebär ett underbetyg till de andra formationerna?

– Nej, inte ett dugg. Alla våra formationer har producerat framåt under VM. Det var nog mer en tillfällighet att de hade flyt idag. Och de andra femmorna var å andra sidan utmärkta i det defensiva spelet, fortsätter Göransson.

Svenskarna drabbades av ett grovt regelfel när de tjeckiska bröderna Bartosek visade ut Peter Fischerström geneom en avvaktande utvisning med straffslagspåföljd. Men trots att Lettland gjorde mål på straffen tvingades Fischerström sitta av utvisningen.

– Domarna kom in i paus och bad om ursäkt för att de gjort fel. Jag tycker det är svagt att VM-domare har så dålig regelkoll, morrade den svenske coachen.

Bröderna Bartosek är förmodligen borta från de viktiga matcherna under resten av mästerskapet. Detta gäller förhoppningsvis inte Karl-Johan Nilsson.

– Han har en vanlig förkylning. Vi får se hur det utvecklar sig, men jag skulle inte tro att semifianlen är i fara.

Allt pekar på att Schweiz väntar i O2 Arena klockan 19.10 på lördag.

– Det har jag inget emot. Vi vet hur de spelar och hur vi ska spela mot dem, avslutar Göransson efter Sveriges 39:e raka VM-match utan förlust

Matchens mål:
1-0 Patrik Hagberg (Joakim Andersson)

2-0 Fredrik Djurling (Niklas Jihde)
2-1 Jānis Jansons
3-1 Magnus Svensson (Kristoffer Kranberg)
4-1 David Gillek (Mattias Helgesson)
5-1 Fredrik Djurling (Peter Fischerström)
6-1 Fredrik Djurling (Kristoffer Kranberg)
6-2 Atis Blinds (Pēteris Freimanis)
7-2 Magnus Svensson (Henrik Quist)
7-3 Ingus Laiviņš (straff)
8-3 Magnus Svensson (Henrik Quist)
8-4 Ivo Preiss (Ainārs Juškēvičs)
9-4 Fredrik Djurling (Niklas Jihde)
10-4 Alexander Bodén (Patrik Hagberg)
11-4 Fredrik Djurling (Kristoffer Kranberg)
12-4 Fredrik Djurling (Niklas Jihde)

Foto: IFF

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55