Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

SM-finalen 2009: Lindström punkterade matchen

Balrog vann sitt efterlängtade SM-guld i lagets andra final i följd. Matchen mot Falun var jämn in i det sista, men Balrog höll för favoritskapet och vann med 4-2.
– Vi tonade medvetet ner favoritskapet inför finalen och vi lyckades få fokus bort från det, sa en guldrusig Peter Lundin, tränare i Balrog, direkt efter finalen.

Båda finallagen startade på två femmor och det var profilstarka uppställningar. Balrogs meriterade center Hermine Dahlerus inledde målskyttet när hon stänkte in sin egen retur ur knappt ingen vinkel alls. Därefter följde flera vassa chanser för både Balrog och Falun, men det dröjde ända till det återstod tjugo sekunder av perioden innan Balrog ökade på sin ledning, genom Ann-Sofie Sundholm. Återigen genom en tilltrasslad situation framför Faluns mål.

"Linnea var en oerhört trygg sista utpost och gjorde en fantastisk insats"

Peter Lundin, Djurgårdens IF

– Vi vann kampen framför båda kassarna, vilket var nyckeln till segern, sa Peter Lundin.

Balrog gick till periodvila med en 2-0 ledning. Dock saknade inte Falun möjligheter, men skärpan på skyttet var inte inställd och Linnea Bergman var oerhört stabil i Balrogmålet.

– Linnea var en oerhört trygg sista utpost och gjorde en fantastisk insats, sa Lundin.

Den andra perioden pågick i drygt 15 minuter innan Falun lyckades spräcka målnollan. Det skedde genom Johanna Holmbom som slängde in bollen framför motståndarmålet från högerkanten, och passningen var nog tänkt till en framrusande Sara Kristoffersson, men bollen studsade på ett ben och in i mål.

– Vi har en stor del av matchen faktiskt, i alla fall från min synvinkel, sa Faluns Camilla Granelid.

När Balrogbacken Erika Tjusberg blev utvisad för hårt spel fick Falun en bra möjlighet till en kvittering – och tog den. Sara Kristoffersson fick stå tämligen ensam på högerkanten och ta emot bollen, och fick iväg ett utmärkt dragskott i målvaktens kryss.

– Där lämnade vi Kristoffersson för ensam, annars spelade vi tufft och låg nära deras spelare hela tiden, sa Lundin.

Efter kvitteringen verkade Faluspelarna slappna av och Amanda Wendelstig höll sig påpassligt framme och gav Balrog ledningen strax innan periodvilan. Det var många spelare framför Faluns mål och Emelie Lindström lyckades få ut bollen till Wendelstig som tryckte in ett lågt skott.

Mittperioden gick till Falun, men Balrog var i ledning inför slutperioden.

– Vi trodde nog att Falun skulle ställa två spelare framför vår kasse och slå luftpastejer för att chansa lite, men det kom aldrig, sa Lundin.

Falun flyttade fram positionerna något, men sköt utanför och spelkvalitén sjönk. När sedan Emelie Lindström klippte till direkt på Hermine Dahlerus utmärkta passning var Falunmålvakten Rachel Mleczkovicz chanslös.

Resultatet 4-2 stod sig och Balrog kunde titulera sig svenska mästarinnor.

Matchens bästa var Sara Kristoffersson som flera gånger visade prov på sin briljanta teknik.

– Falun är ett mycket spelskickligt lag, men vi gjorde en stark laginsats och jag är oerhört stolt över tjejerna i dag, sa Peter Lundin.

Ett av Faluns problem i matchen var att skotten inte träffade mål. Talande för det var också Camilla Granelids avslut i öppet läge med fyra minuter kvar att spela då bollen ven utanför stolpen.

– Sett till hela slutspelet så har vi inte missat så mycket som vi gjorde nu, men det var verkligen ett problem i den här matchen. Men jag vet inte vad det beror på, sa hon.

SM-final (Globen 18 april 2009)
Balrog B/S IK-IBF Falun 4-2 (2-0, 1-2, 1-0)
Första perioden:
1-0 (08.02) Hermine Dahlerus (Johanna Dahlin), 2-0 (19.40) Ann-Sofie Sundholm

Andra perioden: 2-1 (35.06) Johanna Holmbom, 2-2 (37.57) Sara Kristoffersson (Malin Bäckrud), 3-2 (38.27) Amanda Wendelstig (Emelie Lindström)
Tredje perioden: 4-2 (53.04) Emelie Lindström (Hermine Dahlerus)
Utvisningar: Balrog: 2x2min, Falun: -.
Publik: 10 112
Domare: Anders Blomqvist, Marcus Petersson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55