Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

SM-finalen 2009: Jihdes sista show

AIK fick sin revansch på Warberg efter finalförlusten från året innan. Efter att ha vunnit med 6-2 i Globen jublade stjärnan Niklas Jihde.
– Det här var karriärens svåraste match, sa han.

Det var Niklas Jihdes avskedsföreställning och det var också han som fick sätta pricken över i:et när AIK besegrade Warberg med 6-2 i SM-finalen och därmed blev svenska mästare för första gången sedan 2006.

Jihde skickade in den sista bollen i tom bur med nio sekunder kvar att spela.

– Det här var fantastiskt kul. Det var mycket kamp, man fick inte så mycket boll och det var svårt att hitta rytmen, men det gick vägen ändå. Det här var karriärens svåraste match, men den slutade på bästa sätt, sa Jihde efter matchen. 

Det var också Jihde som inledde målskyttet i matchen när han satte 1-0 i den första perioden. Warbergs Kimmo Eskelinen, som utsågs till sitt lags bästa spelare i finalen, sköt både 1-1 och 2-1 och vände på matchen, men Årets spelare i herrinnebandyn, Fredrik Djurling, kvitterade till 2-2.

"Vi hade känslan av att vi kunde vinna matchen"

Ulf Hallstensson, AIK

Sedan kom avgörandet i den sista perioden. Efter bara en och en halv minut sköt lagkaptenen Patrik Edgren 3-2 och efter knappt åtta minuter skickade kedjekamraten Mats Carlsson in 4-2. Andrafemman avgjorde alltså matchen med två mål.

– I min värld är jag inte överraskad. Vi har arbetet stenhårt på att skapa två bra femmor, och finalen visar också att vi är starkare än Warberg på två femmor, sa AIK-tränaren Ulf Hallstensson och berömde sin andraformation.

– Vi hade känslan av att vi kunde vinna matchen i den andra perioden för det kändes som att vi blev starkare och starkare ju längre matchen led, och jag tror att det var det som till slut avgjorde.

De två sista målen, 5-2 och 6-2, kom i tom bur under matchens sista minut och var signerade Karl-Johan Nilsson och omnämnde Jihde.

– Revanschlustan från ifjol har fått oss att växa under säsongen. Det var en av de värsta förlusterna någonsin, men vi skapade en plan och den har vi följt till punkt och pricka, och det räckte hela vägen fram, analyserade Hallstensson.

Besvikelsen hos Warberg, som vunnit de två senaste säsongerna, var givetvis stor.

– Det var bara vinst som räknades, annars är det en misslyckad säsong. Vi kom inte alls upp i vår normala kapacitet, speciellt inte i den sista perioden, sa Kimmo Eskelinen.

SM-final (Globen 18 april 2009)
Warberg IC-AIK IBF 2-6 (1-1, 1-1, 0-4)
Första perioden:
0-1 (13.30) Niklas Jihde (Peter Fischerström), 1-1 (15.03) Kimmo Eskelinen (Mathias Larsson)

Andra perioden: 2-1 (22.42) Kimmo Eskelinen (Martin Emanuelsson), 2-2 (29.37) Fredrik Djurling (Karl-Johan Nilsson)
Tredje perioden: 2-3 (41.30) Patrik Edgren (Mats Carlsson), 2-4 (47.52) Mats Carlsson (Kim Nilsson), 2-5 (59.28) Karl-Johan Nilsson, 2-6 (59.51) Niklas Jihde (Patrik Edgren)
Utvisningar: Warberg: 4x2min, AIK: 4x2min.
Publik: 14 024
Domare: Glenn Boström, Sven Hammerin

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55