Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

SM-finalen 2008: Ovanlig matchhjälte för IKSU

IKSU vann den prestigefulla och jämna SM-finalen i Globen mot favoriten Balrog med 5-3. Matchvinnare blev backen Namita Andersson - som gjorde sitt blott andra mål under säsongen.
– Känslorna går inte att beskriva, sa hon efteråt.

Matchen inleddes med en viss Balrog-dominans. Stockholmarna spelade på två femmor medan IKSU startade med tre kedjor och två backpar. Balrog skapade flera bra lägen och drygt fem minuter in i matchen satte Balrogs för dagen bästa spelare, Amanda Wendelstig, 1-0 assisterad av Emelie Lindström. Målet kom till på en kontring och Wendelstig lyckades peta in bollen under IKSU-målvakten Elin Nordin.

Den andra perioden började med en viss IKSU-press, men Sofia Petterson i Balrogs mål briljerade. IKSU-ledningen gick i det läget ned på två femmor och laget fick bättre fart under fötterna. Efter halva mittperioden kvitterade man genom Therese Andersson på passning av Hanna Lundström. Lundström slängde in bollen mot bortre stolpen och Andersson dök påpassligt upp och slog in bollen i mål på halvvolley.

– Jag var lite nervös i början, men efter tre-fyra byten kom jag in i matchen och nervositeten släppte. Gör man misstag i början av matchen är det lätt att det sätter sig i huvudet. Det gäller att våga vinna och det tyckte jag att vi gjorde, sa IKSU:s Namita Andersson.

"Det är verkligen skitroligt och känslorna går inte att beskriva"

Namita Andersson, IKSU

Mycket talade dock för Balrog efter två perioders spel, då man ledde med 2-1. Känslan förstärktes när årets spelare, Emelie Lindström, snyggt prickade motståndarkrysset på ett direktskott. Endast 11 sekunder senare reducerade dock IKSU när Martina Söderqvist sköt ett mäktigt skott, assisterad av Josefina Eiremo. Det var vändningen.

När sedan Balrogförsvaret slarvade kunde Elin Rhöös ta bollen och avancera mot mål. Hon missade skottet, men Hanna Lundström lyckades peta in bollen i mål. Kvitteringen var ett faktum.

– Vi gav bort matchen, sa Balrogs tränare Magnus Eriksson efter finalen. Vi ledde med 3-1 och allt kändes bra. När IKSU reducerade blev vi ängsliga och började göra misstag. De är ett spelskickligt lag och vi har helt enkelt inte råd att göra de misstag som vi gjorde.

IKSU ökade tempot och radade upp chanser. Balrog hade också sina möjligheter att ta ledningen, men verkade aningen skärrade. 16.02 gav Sofia Ahlenhjelm sitt IKSU ledningen för första gången i matchen. Bollen hade gått som på ett snöre, med ett tillslag från backarna till Therese Andersson som assisterade Ahlehjelm.

– Vår tränare Curt Söderström frågade oss i pausen vad det värsta var som kunde hända om vi gick ut på planen och bara körde. Han sa att det bara fanns möjligheter och vi gick in och spelade med ett helt annat självförtroende. Vi stärktes av att Balrog började schabbla till följd av att vi spelade bra, sa IKSU:s Namita Andersson.

Balrogs coacher Peter Lundin och Magnus Eriksson laborerade om i sitt lag och tog även ut målvakten. I 6 mot 5 pressade Balrog, men när finalens bästa spelare, backen Namita Andersson, fick bollen på kanten och drev upp hängde ingen i Balrog med. Andersson slog in bollen i tom kasse med 26 sekunder kvar av matchen. När tre sekunder återstod av matchen tog IKSU:s tränare Curt Söderström time-out. Oväntat, men IKSU-spelarna såg ut att njuta av ögonblicket. Med all rätt.

– Det är verkligen skitroligt och känslorna går inte att beskriva, Sa Namita Andersson direkt efter matchen.

Balrogs Hermine Dahlerus hade lättare att hålla sig för skratt.

– Vi blev nervösa och just nu känns det bara skit. Många i Balrog har aldrig spelat en SM-final och nästa gång vet de hur det känns och förhoppningsvis får de sina guld. Nu är vi säkert ledsna i några veckor eller månader, till att nästa säsong börjar. Sedan spottar vi upp oss.

SM-final (Globen 19 april 2008)
Balrog B/S IK-IKSU 3-5 (1-0, 1-1, 1-4)
Första perioden:
1-0 (05.19) Amanda Wendelstig (Emelie Lindström)

Andra perioden: 1-1 (30.04) Therese Andersson (Hanna Lundström), 2-1 (32.53) Amanda Wendelstig (Ida Andersson)
Tredje perioden: 3-1 (45.36) Emelie Lindström (Johanna Dahlin), 3-2 (45.47) Martina Söderqvist (Josefina Eiremo), 3-3 (47.27) Hanna Lundström (Elin Rhöös), 3-4 (56.02) Sofie Ahlehjelm (Therese Andersson), 3-5 (59.34) Namita Andersson (Elin Rhöös)
Utvisningar: Balrog: 2x2min, IKSU: -.
Publik: 10 906
Domare: Anders Blomqvist, Marcus Petersson

Foto: IKSU innebandy

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55