Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

SM-finalen 2007: Rönnbys sköna guldvändning

IKSU var i sin tredje raka SM-final och såg för tredje gången även ut att åka därifrån som svenska mästarinnor. Men efter ledning med 3-0 inför den sista perioden kämpade sig Rönnby ikapp – och avgjorde på straffar.

Det blev som väntat en jämn historia när SM-finalen 2007 skulle avgöras mellan fjolårets finallag IKSU och Rönnby. Två gånger om skrev man dessutom historia, först genom att för första gången någonsin nå över publiksiffran 10 000 och därefter genom ett avgörande på straffar.

Det var ett till synes revanschsuget Rönnby som startade starkast i finalen. Förstafemman med systrarna Katarina och Susanna Tuominen, lagkaptenen Karolina Widar, Sara Stålberg och Anukka Virnes var ständigt ett orosmoment för IKSU:s försvar.
– Vi började lite trevande men vi kom mer och mer in i matchen, sa KSU:s landslagsback Ina Rhöös efter den första perioden.

Efter drygt sju minuters spel var Rönnby ytterst nära att ta ledningen i och med ett backskott i ribban. I stället vände IKSU spelet och på en olycklig retur för Hanna Pettersson i Rönnbymålet gjorde slutspelets måldrottning Sofia Ahlehjelm 1-0, vilket också var ställningen efter en spelad period.

Sofia Ahlehjelm tog IKSU upp till en 3-0-ledning inför den sista perioden, där båda lagen hade formaterat om lagen. Bland annat hade Rönnby satt in Helena Lundkvist i sin förstafemma och IKSU hade på Monika Lindqvists bekostnad satt Sofia Olsson på samma position. Den efterlängtade reduceringen för Rönnby kom 8.05 från den hårt arbetande Susanna Tuominen, framspelad av just Helena Lundqvist.

Samma Lundqvist låg dessutom bakom nästa reducering, 3-2, två och en halv minut senare efter fint väggspel med Susanna Tuominen. Efter drygt 16 minuters spel valde Rönnbycoachen Örjan Lindberg att ta time out, men också att plocka ut målvakten. Elisa Piispa spelade sedan fram Helena Lundqvist som i bortre krysset gjorde 3-3.

– Vi är så förbaskat starka i underläge, vi har varit där förr. Och så visste vi att om tar vi ut målvakten så gör vi mål. Och det gjorde vi, sa Helena Lundqvist.

3-3 efter 60 minuters spel och det blev dags för sudden death. 10 minuters spel som präglades av intensitet och målchanser åt båda hållen. Närmst att avgöra var landslagskaptenen Karolina Widar som missade ett friläge när hon sköt utanför Therese Johanssons vänstra stolpe 3.51 in i förlängningen. Till slut krävdes det straffar för att skilja lagen åt.

"Ja, just det. Sätter jag den så vinner vi"

Susanna Tuominen, Rönnby

Rönnby valde att sätta in Linnea Bergman i mål inför straffarna, som fick starta med att se Ina Rhöös missa. I stället tog Rönnby ledningen genom Anukka Virnes som la bollen över Therese Johanssons ena ben. Therese Andersson reducerade sedan för IKSU.  Det var en säker Helena Lundqvist som gick ut för att lägga Rönnbys nästa straff.

– Jag var säker. Det har jag varit sedan den sista träningen i torsdags. Det fanns inget annat, sa matchens lirare efter matchen.

Efter att Martina Söderkvist, Elisa Piispa och Monika Lindqvist missat sina straffar i nämnd ordning var det Susanna Tuominens tur.

– Det slog mig när jag var på väg ut: ”Ja, just det. Sätter jag den så vinner vi!”, sa Tuominen efter guldet när hon hade satt sin straff säkert i mål.

– All resepkt och heder åt Rönnby. Vi var lite fega inför den sista perioden och jag är tom efter en förlust. Det är svårt att analysera nu såhär direkt efter, sa IKSU:s tränare Curt Söderströms efter finalen.

SM-final (Globen 21 april 2007)
IKSU-Rönnby IBK 3-4 (1-0, 2-0, 0-3, 0-1 e.str)
Första perioden:
1-0 (07.58) Sofia Ahlehjelm (Mari Magnusson)

Andra perioden: 2-0 (35.03) Sofia Ahlehjelm (Ina Rhöös), 3-0 (38.24) Sofia Ahlehjelm (Anna Lundström)
Tredje perioden: 3-1 (48.05) Susanna Tuominen (Helena Lundqvist), 3-2 (50.41) Helena Lundqvist (Susanna Tuominen), 3-3 (56.51) Helena Lundqvist (Elisa Piispa)
Straffar: 3-4 Susanna Tuominen
Utvisningar: IKSU: -, Rönnby: 1x2min.
Publik: 10 092
Domare: Peter Palmelius, Stefan Öberg

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55