Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

SM-finalen 2006: Stjärnskottet avgjorde sent

8 147 åskådare i Globen fick se IKSU ta sitt andra SM-guld. Umeålaget vann en svängig final mot Rönnby med 6-4 – och det var ett stjärnskott som avgjorde.
– Vi är glada att vi lyckades övertala henna att droppa det där med fotbollen, sa tränaren Curt Söderström om Josefina Eiremo.

I första perioden var det IKSU som gjorde ledningsmålen och Rönnby som replikerade omedelbart.

I numerärt överläge gjorde Elin Rhöös matchens första mål. Rönnbymålvakten Hanna Pettersson nådde inte det första skottet som tog i stolpen och var därefter chanslös på returen.
Rönnbys kvittering kom direkt i ett flygande anfall på högerkanten där Simone Ryser sköt in kvitteringen.

I första periodens slutminut gjorde Årets rookie Josefina Eiremo 2-1 till IKSU. Men Rönnbys kvittering av Linda Emterby kom bara 20 sekunder senare.

– Det var en jättejämn match. Vi var starka framför mål och kunde slå in några returer i början. Men vi satte våra chanser speciellt på slutet och vi visade stort hjärta och gav oss aldrig, sa IKSU:s Sofia Ahlehjelm.

"Vi ville uppleva samma känsla som förra året"

Susanne Ekblom, IKSU

I andra perioden kämpade Karin Arnerlöv in 3-2, ett resultat som stod sig perioden ut.

Slutakten blev lyckosam för Rönnby till en början. Sara Stålberg kvitterade i tredje minuten och efter 12.20 petade Elisa Piispa in 4-3 till Rönnby efter ett frislag.

Den här gången var det dock IKSU:s tur att kvittera ganska omgående. Frida Stenvall satte 4-4 med knappt sex minuter kvar.

– Vi snackade positivt på bänken. Vi ville uppleva samma känsla som förra året, sa IKSU:s lagkapten Susanne Ekblom.

Fjolårets final från Globen fick en repris i många avseenden. Det här blev en spännande match med ett sent avgörande till IKSU:s fördel. Den här gången var det Josefina Eiremos 5-4-mål som kom att bli avgörande.

– Vi är glada att vi lyckades övertala henna att droppa det där med fotbollen, sa tränaren Curt Söderström om Josefina Eiremo efter finalen.

Slutresultatet fastställdes i tom bur, strax under ribban av slutspelets poängdrottning Sofia Ahlehjelm.

– Ja, det var tur att den gick in. Jag vet inte riktigt vad det var. Om det var jag som snubblade till eller om bollen studsade till lite, sa hon om punkteringen.

Rönnbys tränare Örjan Lindberg levererade efter finalen ett talande citat om hur det känns att förlora en SM-final.

– Silver? Vad är det? Det finns ju guld.

SM-final (Globen 8 april 2006)
IKSU-Rönnby IBK 6-4 (2-2, 1-0, 3-2)
Första perioden:
1-0 (08.16) Elin Rhöös (Mari Magnusson), 1-1 (08.31) Simone Ryser (Susanna Tuominen), 2-1 (19.14) Josefina Eiremo (Madelen Jonsson), 2-2 (19.34) Linda Emterby

Andra perioden: 3-2 (27.29) Karin Arnerlöv
Tredje perioden: 3-3 (42.45) Sara Stålberg (Karolina Widar), 3-4 (52.45) Elisa Piispa (Maiju Merikanto), 4-4 (54.07) Frida Stenvall (Malin Lundberg), 5-4 (57.56) Josefina Eiremo (Madelen Jonsson), 6-4 (59.03) Sofia Ahlehjelm (Therese Andersson)
Utvisningar: IKSU: -, Rönnby: 2x2min.
Publik: 8 147
Domare: Håkan Söderman, Jonas Einarsson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55