Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Segt Sverige segrade enkelt

Det blev en enda längtan efter semifinal när ett tämligen segt Sverige besegrade ett tamt Lettland med 10-1.

Matchen var avgjord redan efter knappt sex spelade minuter då Sverige efter en rivstart skaffat sig en 4-0-ledning efter bland annat två mål av Josefina Eiremo.

Viktoria Wikström sköt mål efter 19 sekunder i både den andra och tredje perioden och det var mål som betydde 5-0 och 10-1. Emelie Lindström blev Sveriges tredje tvåmålsskytt i matchen som alltså var tämligen sömning.

– Ja, det var ingen intensitet från deras sida, de höll upp det i fem till tio minuter men sedan kollapsar deras försvar till en väldigt låg variant. Vi föll in i deras passivitet tills vi kunde förbättra det lite från vår sida, säger förbundskaptenen Jan-Erik Vaara.

Snyggaste målet svarade Sara Kristoffersson när hon slog in Isabell Krantz volleypassning.

Sverige hade boll mest hela tiden, men spelade oftast runt en kompakt lettisk försvarsbox, och när avsluten väl kom var bollarna oftast borttäckta eller utanför målramen.

– Det är det som är faran med sådant här motstånd för det är lätt att man lirar runt och runt. Vi försökte bryta det genom att ta fler avslut, men det var många skott i täck och många spelare orkade inte riktigt fram i de avgörande lägena, menar Vaara. 

Sverige startade på två femmor och lät Ina Rhöös, Helga Karlsson och Elin Tjärnström spela sin första match från start, och de spelade också i hela matchen. I övrigt fick Elin Reinestrand, Josefina Eiremo, Sara Kristoffersson och Emelie Lindström stiga av efter halva matchen och ersattes av Emelie Wibron, Karolina Widar, Hermine Dahlerus och Malin Dalbjer.

Anna Renström spelade ett power play medan Lisah Samuelsson, Anna Wijk och Sanna Tuominen satt hela matchen på bänken.

– Jag tycker att vi fick den genomkörare som vi behövde, säger Vaara som har experimenterat en hel del med formationerna i de sista matcherna, men han aviserar inte att han ska frångå femmorna han lanserade inför turneringen.

– Man ska aldrig säga att saker och ting är huggna i sten, men vårt utgångsläge är det som det alltid har varit, men vi inser att vi har möjligheten att variera och då ska vi göra det om det gynnar oss själva och matchbilden. Vi får se hur det ser ut framöver.

Sverige gick obesegrade genom gruppspelet efter segrar mot Norge, USA, Tjeckien och Lettland.

– Det man kan summera gruppspelet med är väl det att vi är så pass mycket bättre än motståndarna att det nästan blir lite svårt att spela ibland. De ytor som normalt brukar finnas finns inte, och då får man jobba med annat som intensitet, aggressivitet och andra brutalt stenåldermässiga saker, säger Vaara.

– Men det är bättre att vi jobbar med det istället för att vi står på hälarna och bara lirar runt och gäspar oss igenom matcherna. Vi har genomfört gruppspelet på ett bra sätt.

På fredag spelar Sverige semifinal mot Finland.

Foto: IFF

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55