Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Schweiz skrällde mot Sverige U19-VM

Sveriges U19-damer åkte på sin första förlust, under ordinarie tid, på tio år när Schweiz vann gruppfinalen i VM med 5-4.

Den 9 november 2002 förlorade U19-landslagstjejerna mot Finland med 2-4. Sedan dess har Sverige aldrig förlorat en landskamp, bortsett från VM-finalen 2008 då Schweiz vann i sudden death. Den matchen är också nuvarande förbundskaptenen Marcus Holms enda förlust. Till nu.

För under U19-VM i slovakiska Nitra var Sverige visserligen ytterst nära kvittering med ett ribbskott under sista minuten men det blev förlust, 4-5.

"Jag har inte förlorat någon match under ordinarie tid så jag är ju inte glad"

Marcus Holm, förbundskapten U19-damlandslaget

- Jag har inte förlorat någon match under ordinarie tid så jag är ju inte glad. Men jag vet samtidigt att förlusten kommer förr eller senare eftersom de andra länderna blir bättre. Schweiz gjorde en jättebra match, spelade stabilt defensivt och släppte inte till så mycket ytor i slottet. De hade bra powerplay och gjorde flera mål där. Samtidigt kom vi inte upp i vår högstanivå, summerar Marcus Holm och berättar att landslaget jobbar efter tre ledord:

- Det första är intensitet som jag tyckte vi hade. Men vi pratar också om att växla intensitet och det lyckades vi inte riktigt med. Att det är en VM-match gjorde att det blev lite stressigt. Det andra ledordet är att ta individuella initiativ med och utan boll. När matchen stod och vägde vågade vi inte riktigt ta initiativen. Det kommer vi att prata om inför matchen mot Slovakien och det är jag inte orolig för. De tjejer som verkligen vågade skapade också mycket ytor.

- Tredje ledordet är stolthet. Man ska vara stolt och professionell och ge allt för sitt land. Det levde vi upp till, tjejerna gav aldrig upp utan krigade hela matchen.

Sverige tog ledningen med såväl, 1-0 som 2-1 och 3-2. Men schweiziskorna jobbade sig hela tiden tillbaka och gjorde i den tredje perioden tre raka mål – upp till 5-3. Tre av Schweiz mål kom i powerplay men fram till och med 2-1 kändes det annars som Sverige hade full kontroll. Sedan tappades initiativet.

- Schweiz hade respekt för oss i första men fick mer och mer självförtroende. Hade vi fått hål på dem mer hade vi kunnat spela bättre, vi fick inte det ordentligt och vågade inte spela ut.

Svenskorna höjde sig och skapade fler chanser sista tre minuterna av matchen. Caroline Fjellstedt fick en praktträff i ett svenskt powerplay med klockan på 17.22. Direkt efter det tog Sverige timeout och tog ut målvakten Beverly Smedenäs. Svenskorna skapade tryck och hade som sagt ett ribbskott (Amanda Öhman) men nådde inte fram.

Vilt jubel utbröt efter att Schweiz bärgat segern. Nu väntar svensk måstematch mot Slovakien på torsdagseftermiddagen för att nå semifinal.

- Sverige kan bättre om vi får mer lugn i spelet och vågar ta initiativ, det har vi visat i både träningsmatcher och mot Ungern. Nu deppar vi lite men sedan ska vi försöka släppa det ikväll och ha fullt fokus på Slovakienmatchen, säger Holm och fortsätter:
 
- Turneringsplanen var att slå Schweiz och vila spelare mot Slovakien inför slutspelet. Nu får vi fundera på hur vi gör med det upplägget. Vi har inte råd att göra en dålig match mot Slovakien som är bra, även om de inte håller riktigt samma klass som Schweiz.

Matchfakta Sverige-Schweiz 4-5 (1-1, 1-1, 2-3)
Första perioden

1-0 (15.34) Caroline Hadelund (Tilda Flodell)
1-1 (15.47) Rahel Zellweger (Ramona Ludwig)

Andra perioden
2-1 (1.44) Matilda Sjödin (Nathalie Jakobsson)
2-2 (8.26) Fabienne Walther (Nadja Reinhard)

Tredje perioden
3-2 (1.30) Nathalie Jakobsson (Elin Gabrielsson)
3-3 (8.54) Nina-Maria (Bärtschi) (Fabienne Walther)
3-4 (11.19) Nathalie Spichiger (Laura Marendaz)
3-5 (16.22) Lisa Liechti (Andrea Gämperli)
4-5 (17.22) Cornelia Fjellstedt (Mathilda Sjödin)

Så startade Sverige
Målvakt
Beverly Smedenäs

Förstafemman
Stephanie Boberg
Therese Linde
Amanda Öhman (K)
Amanda Delgado Johansson
Evelina Sparf

Andrafemman
Elin Gabrielsson
Therese Andersson
Cornelia Fjellstedt
Nathalie Jakobsson
Matilda Sjödin

Tredjefemman
Dragana Mrksic
Caroline Hadelund
Felicia Tiri
Tilda Flodell
Frida Rydfjäll

På bänken
Lovisa Frisk
Adina Augustsson
Caroline Deutgen
Caroline Sundbye

Foto: Tjeckiens Innebandyförbund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55