Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Saveman: Flera damdomare ger förebilder

Linn Saveman har dömt innebandy i elva år. Nu vill hon dela med sig av sina erfarenheter som damdomare i nätverket #IBkvinnorleder, där hon medverkar.
- Visst tror jag att det finns de som kan ha fördomar om kvinnliga domare bland manliga spelare och ledare, men jag tror även att det finns bland kvinnorna vi dömer, säger hon. 

Linn Saveman har spelat innebandy sedan hon var barn. Via en vän blev hon bekant med domaryrket, och det var något som hon snabbt fastnade för.

- Det visade sig vara väldigt roligt och givande att få vara nära sporten på ett helt annat sätt, och med en grym gemenskap domarna emellan. Så där fastnade jag helt enkelt, säger hon.

"Ju fler framgångsrika kvinnliga förebilder det finns inom innebandyn och domaryrket desto bättre"

Linn Saveman

Nu har Saveman dömt innebandy i elva år, varav åtta på förbundsnivå. Hon dömer oftast damernas allsvenska, men har även fått chansen att döma några SSL-matcher. Och hon har mött alla möjliga människor genom åren.

- Visst tror jag att det finns de som kan ha fördomar om kvinnliga domare bland manliga spelare och ledare, men jag tror även att det finns bland kvinnorna vi dömer. Jag tror dock att ett större "problem" är att man är relativt ung. Många tror kanske inte att en yngre domare sitter på den erfarenhet som denne gör, och att en domare dömer på den nivå tack vare en bra prestation och produkt.

Saveman säger vidare att det är viktigt för flickor och kvinnor att börja döma för att visa att det inte är någon skillnad i domaryrket, som är relativt dominerat av män fortfarande.

- Dessutom är det även väldigt viktigt ur ett förebildsperspektiv. Precis som att unga tjejer ser upp till spelarna och sina idoler inom daminnebandyn så tror jag även att det måste finnas inom domaryrket. Ju fler framgångsrika kvinnliga förebilder det finns inom innebandyn och domaryrket desto bättre.

Nu är Saveman en av tolv kvinnor i Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder, som genomför ett antal träffar under året.

- Jag tycker att det är ett väldigt bra engagemang från svenskans sida att ha nätverket. Dels för att visa att de tycker att det är en viktig fråga med jämställdhet, men också för att lyfta redan befintlig kompetens inom förbundet ännu mer. Att nätverket dessutom samlar en massa innebandytokiga kvinnor under ett och samma tak är fantastiskt och otroligt roligt.

Foto:Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55