Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Så ska spelarutbildningen förlänga innebandykarriären

Gästriklands Innebandyförbund har ett spelarutbildningsprogram som har utbildat över 350 spelare från 12 till 16 år under två års tid. Syftet med utbildningen är att spelarna ska få inspiration och utvecklas som innebandyspelare som kompletterar den ordinarie föreningsverksamheten.

När Gästriklands Innebandyförbund drog igång sin spelarutbildning för två år sedan var distriktsförbundet ganska sårbart gällande spelarutbildning. Allting kretsade kring distriktslaget i Gästrikland och det var en stor avsaknad av en röd tråd.

- Vi lade mycket medel och resurser på distriktslags-SM, det vill säga 20 spelare i respektive lag. Det blev stora kostnader för spelare och föreningar, där mycket kretsade kring att bara åka och göra ett så bra mästerskap som möjligt, vilket i sig kanske inte är fel, men vi vill så mycket mer, säger Jakob Westerlund, Gästriklands Innebandyförbund.

Efter distriktslags-SM för tre år sedan gjorde Gästriklands Innebandyförbund en helhetssyn över sitt distrikt som landade i ett spelarutbildningsprogram i tre olika åldersgrupper från 12 till 16 år.
- Den första åldersgruppen är för 12-13 år, den andra gruppen 14-15 år och den tredje gruppen är för 16 år. Med en vision om att utöka.

Spelarna får en utbildning utifrån Sweden Floorball Youth Camps innehåll med dueller, beslut och give and go-passningar. Under utbildningens gång har Gästriklands Innebandyförbund även haft hjälp av landslagskaptenerna från U19-landslaget som har hjälpt modellen att lyfta i distriktet.

- Vi har också Lennart Liljedahl, tidigare managern i U19-landslaget, i vår organisation vilket så klart är ett lyft i vår spelarutbildning.

Gästriklands Innebandyförbund hoppas kunna erbjuda spelarna en skolning i innebandy, där deltagarna får lära sig nya saker. Målsättning med utbildningen är att spelarna ska få med sig inspiration, kunskaper och vill fortsätta utvecklas inom innebandy. Något man sedan ska ta med sig till föreningen.

- Syftet är att just vara kompletterande till föreningsverksamheten och spelarna får träna på de saker som man kanske inte tränar på daglig basis i sin vanliga verksamhet. Men också få ny inspiration och kraft, för att sedan kunna ta med sig kunskapen tillbaka till föreningen. Det bygger också på att ledarna är med och att de tittar och deltar i verksamheten.

Utbildningsmodellen innehåller både träningar, både innanför och utanför sargen, och teoriföreläsningar.
- Vi har haft tematräningar som berör psykisk ohälsa, kamratskap och kost. Värdegrunden är den absolut största grundbulten i vår verksamhet. Till en början blir det mindre träffar i de lägre åldrarna och därefter mer träffar för 16-åringarna innan distriktslags-SM.

- På träningssidan har vi en fysiolog som har testat spelarna i uthållighet och även tittat på spelarnas fysnivåer, vilket gör att vi har utmaningar att hitta en perfekt modell för vårt upplägg. Vissa av spelarna ligger på olika nivåer, men finns med på vårt utbildningsprogram för att bli bättre människor, atleter och innebandyspelare.

Spelarutbildningen har pågått i två år och har nått omkring 350 spelare. Men nu vill Gästriklands Innebandyförbund utveckla en 2.0-modell, för att vara självkritiskt och lyfta upp en nivå på spelarna.
- Vi ska lyfta ännu en nivå på spelarna och vi hoppas kunna presentera årets upplägg i augusti, säger Jakob Westerlund.

short_text    Publicerat av Carl-Christian Frunck 2020-10-06, kl 11:55