Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

RIG-instruktör på plats på Sweden Floorball Youth Camp

I helgen arrangeras Sweden Floorball Youth Camp (SFYC) i Uppsala, ett läger som är till för 15-åringar som vill utvecklas inom innebandyn. Upplägget och träningarna för SFYC är framtagna av bland annat landslagens förbundskaptener och fokuserar på delar som är viktiga för framtidens innebandyspelare.

På lägret kommer några av RIG-instruktörerna vara på plats. Bland annat Peter Hörnsten Svensson.

Vad har ni från RIG för förväntningar på SFYC-lägret i Uppsala?
- SFYC är vår enda riktiga möjlighet att se killar och tjejer födda 2004 i ett samlat sammanhang.

För vår del blir lägret en ren scouting. Vi ser på alla matcher fredag till söndag. Där hoppas vi få en rätt bra bild av de elever som sökt RIG men även kanske hitta någon som inte tänkt söka och få dem på "bättre" tankar. Sedan har jag också en förväntan att drygt 300 killar och tjejer ska få träffas, ha roligt samt utöva världens roligaste idrott. Tidigare erfarenheter säger att det här lägret ger en positiv känsla till spelarna som deltar.

Om du som deltagare vill bli extra sedd av RIG-instruktörerna menar Hörnsten Svensson att spelarna bör ansöka till RIG innan lägret.

- Ja, då vet vi att vi vilka spelare som vi ska titta extra noga på. Sedan är det ju ett bra tillfälle att besöka oss på läktaren om man har funderingar kring RIG. Men i övrigt så ska man bara se till att ha kul och vara sig själv. Följer man coachernas direktiv och spelar i övrigt sitt eget spel får vi en så bra bild som vi kan få under de förutsättningarna som ges, säger Hörnsten Svensson.

Det är dock inte enbart spelare på SFYC som tas ut till RIG-uttagningarna och Hörnsten Svensson menar att det inte skulle fungera eftersom det är många spelare som står som reserver och som inte sökt till lägret som är intressanta.

- De spelarna får vi scouta genom kontakter, inte minst har vi god hjälp av NIU-skolorna. Så vi kommer kunna ge besked till vilka som kommer på våra uttagningar i olika steg - tidigare för dem vi sett på SFYC och sedan ett senare tillfälle efter att vi sammanfattat NIU-uttagningarna. Det finns även chans att se några spelare på SDF-SM även om de i så fall får besked med kort varsel. Men normalt sett brukar vi redan ha koll på de spelarna.

Hur ser årets kull ut, tycker du?
- Det värsta är att vi sällan har någon sådan överblick. Det sägs att kullen ska vara bra och även att det ska finnas många spelare. Jag vet inte om det stämmer, men hittills har ovanligt många sökt till oss i alla fall.

- Men helt klart är den här delen av året väldigt spännande. Från att första ansökningen landar fram tills den sista uttagna eleven tackat ja är det mycket som vi ska ta reda på och många spelare som ska bedömas. Vi vill ju försöka vara proffsiga i uttagningsprocessen, men ibland är det väldigt svårt att göra de här bedömningarna. Vi brukar vara noga med att påpeka att man inte får bli alltför besviken ifall man inte blivit tillräckligt uppmärksammad av oss. I slutänden är det trots allt bara åtta tjejer och åtta killar som vi kan ta ut.

Lägret genomförs i Uppsala 31 oktober – 3 november.

Läs mer om SFYC.
Här kan du söka till RIG.

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56