Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Ola Hamberg klar för två nya år i IFF:s domarkommitté

Ola Hamberg blev först invald i Internationella Innebandyförbundets (IFF) domarkommitté 2018, på två år, och är nu invald igen. 

- Det är ett spännande och ärofyllt uppdrag där jag personligen känner att jag med mitt arbete får chans att ge tillbaka något till IFF vilka gett mig många fina minnen för livet under min egen internationella domarkarriär.

Hur kom det sig att jag började döma?

- Det är nu så länge sedan att jag knappt minns. Initialt var det nog främst för att jag inte var tillräckligt bra som spelare samtidigt som det var kul att kunna tjäna lite extra pengar som 17-åring. Ganska snabbt insåg jag att det var både utmanande och stimulerande att se hur bra min kollega och jag kunde bli, vi hade en relativt brant utvecklingskurva och fick år för år växa in i domarrollen med fler och mer utmanande uppdrag.

Hade du några uppsatta mål under din domarkarriär?

- Ja, även dessa växte fram successivt. Att det skulle vara roligt, både på och vid sidan av planen var en viktigt förutsättning redan från start. Att ta steget från distriktet upp till förbundsnivå var ett första mål, sedan flyttade vi fram målsättningen hela tiden. Ganska tidigt hade vi en målsättning om att bli bäst i Sverige och att få komma ut och döma de stora matcherna på den internationella arenan. En lång karriär fick krönas med en rad fantastiska slutspel, två SM-finaler och flera VM-slutspel med både bronsmatcher och en VM-semi på vår "hemmaplan" i Göteborg. Viktigast av allt var ändå det långsiktiga målet att ha kul på vägen. Det har jag många nationella och internationella domarkollegor, domarcoacher, spelare och ledare att tacka för. Givetvis främst min kollega Daniel Skoog som jag dömde tillsammans med och som enligt egen utsago "drog mig genom hela seriesystemet".

Hur ser den internationella domarorganisationen ut?

- Domarorganisationen består naturligt huvudsakligen av domare och observatörer från världens alla hörn. För stunden har vi ca 55 internationella domarpar och ett 30-tal observatörer. Sverige har 8st internationella domarpar, 4 dam- och 4 herrpar. Sverige har också 5 internationella observatörer, varav 2 kvinnor och 3 män. Domare och observatörer nomineras av respektive förbund över tvåårsperioder. Det finns sedan tre domarnivåer; guld, silver och brons. Beroende på vilken nivå du rankas in i tilldelas du olika typ av domaruppdrag. Utöver detta har vi en utvecklingsgrupp med ett 30-tal domare från länder där innebandyn ännu inte är fullt lika utvecklad än. Totalt sett är det en väldigt spännande organisation där domare och observatörer har olika förutsättningar och referensramar då sporten fortfarande är väldigt ung och utvecklingen av sporten kommit väldigt olika långt globalt sett.

- IFF Referee´s Committee (RC) består av en ordförande och sex medlemmar - alla också här från olika länder runt om i världen. Vår ordförande Carlos Lopez har också en plats i IFF Central Board. Domaransvarig på IFFs kansli är Veli Halonen som också är den som sammankallar och administrerar runt RC.

Vad jobbar man med för frågor?

- Vårt huvudsakliga uppdrag är att säkra att vi har domare med rätt kunskap och kompetens för alla de internationella uppdragen samt att tillsätta domare till alla internationella uppdrag. Bakomliggande i detta arbetet ingår att jobba med utveckling av både observatörer och domare. Det är ett spännande och ärofyllt uppdrag där jag personligen känner att jag med mitt arbete får chans att ge tillbaka något till IFF vilka gett mig många fina minnen för livet under min egen internationella domarkarriär.

Vad tycker du är viktigast i det internationella arbetet i framtiden?

- Kring domarorganisationen är det viktigt att vi hjälper länder som ligger längre ner på utvecklingstrappan att avancera uppåt. Detta är ett arbete där de sportsligt mest utvecklade medlemsländerna redan tar ett ansvar, men det kan utvecklas än mer. Vi behöver få in fler kvinnor i domarorganisationen som idag är en mansdominerad organisation både vad gäller RC, observatörer och domare. Det är viktigt att vi säkrar att vi har duktiga och kompetenta domare till både våra "skyltfönster-event" som Dam- och Herr-VM så att IFF-domarprodukten håller en fortsatt hög nivå i takt som sporten utvecklas. Domarinsatserna har en betydande roll för att säkra att produkten som vi vill visa upp blir attraktiv att titta på.

Fakta
Årets domare
2014/15
Herr: Ola Hamberg & Daniel Skoog

2013/14
Herr: Ola Hamberg & Daniel Skoog

SM-finalen
2014, 2015

Internationella matcher*
U19-VM, herrar, 2009, 2013
VM, damer, 2009
Student-VM, damer + herrar, 2010, 2014
VM, herrar, 2010, 2014
Euro Floorball Tour, 2010, 2011, 2014
VM-kval, herrar, 2012
Champions Cup, herrar, 2013

*ett urval

Läs om förra gången Hamberg blev invald.

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-03-26, kl 09:00