Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Nya projektet ska locka flera flickor till föreningar

Inspirerade av succéprojektet Fast Forward Girls i Östergötland gör nu Skånes IBF en omfattande satsning för att få flera flickor att börja spela innebandy.
- Alla föreningar som vill ska få hjälp att locka tjejer, säger projektansvariga Ellen Tillman.

Under flera år har Skåne haft i gång projektet Fokus Tjejer, där förbundet har bjudit in flickor att spela innebandy under en dag ledd av spelarprofiler i distriktet. Men nu skiftar Skåne fokus i satsningen på att få flera att upptäcka innebandy. För ett tag sedan besökte Östergötlands IBF Skåne och berättade om konceptet Fast Forward Girls.

- Vi blev inspirerade och vi hade sedan tidigare planer liknande deras satsning, det vill säga en samverkan med skolor och föreningar för i första hand flickor i årskurs 1-3. Det kommer att växa, men vi börjar på grön nivå, säger tillförordnade verksamhetschefen Henrik Paulsson och fortsätter:

- Ett sådant här enormt intresse för ett projekt framtaget av oss har det inte varit på flera år hos föreningarna. Det bara väller in föreningar som vill vara med. Alla skolor är jättepositiva också.

Ellen Tillman ansvarar för projektet och ska, med start 21 januari, besöka skolor och träffa flickor för att hålla i innebandylektioner.

- Vi vill åka ut till de områden där föreningarna vill ha hjälp. Nu har vi bokat in skolbesök där vi visar upp innebandy för årskurs 1-3. Efter det kommer eleverna ha möjlighet att testa innebandy i föreningarna på prova på-träningar. Då är föreningen där och även jag, som flickorna då har träffat en gång tidigare. Då blir det en smidig överlämning till föreningen, säger Tillman.

Tillman är redan nu uppbokad fram till mitten av mars. Och i höst räknar Skåne med en fortsättning av projektet.

- Alla föreningar som vill ska få hjälp att locka tjejer. Vi har sett att på grön nivå ligger vi lägst procentuellt i andelen flickor. Det kan bli en negativ trend på blå nivå och uppåt om vi inte gör någonting åt det. Av någon anledning börjar många pojkar spela i den åldern, men inte flickor. Därför gör vi det här via skolorna nu. På så sätt vill vi skapa ett intresse bland flickorna och på lång sikt höja antalet flickor som spelar i Skåne, säger Tillman.

Henrik Paulsson ser fram emot att få se resultatet av projektet – som han är övertygad om blir positivt.

- Vi vill kunna visa att satsningen ger resultat så att vi får flera innebandyspelande flickor i Skåne. Vi vill växa mycket på tjejsidan och genomföra konkreta aktiviteter som vi får resultat av. Många föreningar vill också genomföra liknande satsningar som Fokus Tjejer, men har inte alltid resurserna. Då kan vi stötta dem genom det här. Vi tar ansvar för att skapa tillväxt i Skåne, säger han.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55