Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Nilsson styrde Sverige till final!

Aldrig tidigare har Sverige varit så nära att missa en VM-final. Det krävdes förlängning i 3.18 och en styrning från Karl-Johan Nilsson innan finalbiljetten var säkrad. Sverige besegrade Schweiz med 3-2 (0-1, 2-1, 0-0, 1-0).

Det mesta var snålt i O2 Arena. Ont om mål, inga ytor, snålt med individuella prestationer. Lagen låste varann och Schweiz spelade ett perfekt försvar som blågult aldrig riktigt kom underfund med. Gång på gång fastnade svenska anfallsförsök i motståndarnas täck.

– De pressade oss väldigt hårt och vi hade stora problem med deras man-man-försvar. Det gjorde det väldigt svårt för oss, bekräftade matchhjälten Karl-Johan Nilsson.

Niklas Jihde sköt i ribban efter fyra sekunder, men det var Schweiz som hade ledningen efter den första perioden. Sverige vände i mellanakten. Magnus Svenssons styrning till en omarkerad Martin Emanuelsson var matchens delikatess. "Stål-Mange" sköt själv 2-1, och då var känslan att alplandet skulle ge vika. Men Markus Gerbers kvittering 26 sekunder före paus förvandlade tredje perioden till en nervdallrande och mållös historia - även om Kimmo Eskelinen bidrog med två skott i stolpen.

"Visst var vi nära förlust, men vi tänkte aldrig i de banorna"

Kim Nilsson, herrlandslaget

– Visst var vi nära förlust, men vi tänkte aldrig i de banorna. Inför förlängningen bestämde vi oss för att flytta upp spelet, sa Nilsson.

Sveriges förbundskapten Kent Göransson var lättad efter rysaren i Prag.

– Sista målet var lite turligt, men vi skapade så många chanser att jag ändå tycker att vi var värda segern. Men jag är inte nöjd med vår insats. Det berodde dels på att Schweiz var bra, men vi gjorde ändå för många småfel. Vi måste helt enkelt bli bättre i morgon!

Det var lätt att lida med Schweiz, som var så oerhört nära att Sverige första VM-förlusten någonsin. Förbundskaptenen Peter Düggeli kunde ändå kosta på sig att vara stolt över insatsen.

– Tjugo spelare och ett ledarteam låg bakom vår starka insats. Vi visste att vi hade chansen och vi spelade mycket bättre nu än mot Finland i gruppen. Jag är inte förvånad. Det är normalt att vi spelar så bra i slutet av turneringen. Synd bara att vi inte hade turen med oss.

Nu väntar Finland i VM-finalen. Det är femte gången blåvitt står för motståndet i titelfinalen. Närmast en finsk seger var för två år sedan i Globen då Sverige var nere i brygga men reste sig och vann i förlängning.

Frågan är om det blir femte gången gillt för Finland.

– Finland har nog en klar bild om hur de ska spela mot oss, sa Nilsson.

– Nu vet vi att det blir Finland. Vi får gå hem och titta i datorn för att se vad vi ska göra, sa Göransson.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55