Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19

Läs mer

Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

"Nätverken fokuserar på att vi ska ha en jämställd innebandy"

När damlandslagets förbundskapten Åsa Karlsson tipsade Alva Ödéhn om nätverket #IBkvinnorleder kände hon direkt att det var rätt väg att fortsätta utvecklas på.
- Mitt mål med nätverket är självklart att utvecklas som ledare själv, men även att kunna hjälpa och inspirera andra, säger hon.

Alva Ödéhn har spelat innebandy sedan hon var nio år. Nu har hon läst sin sista termin på NIU i Mariestad, och tagit stora kliv i sin utveckling inom innebandyn – utanför planen.

Ödéhn är nämligen med i Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder, som jobbar för att stärka kvinnors roll inom sporten. Under åren har hon, utöver spelandet, även haft olika tränaruppdrag där hon även vunnit ett stipendium för sin insats som tränare.

- Jag sökte till nätverket då jag blev tipsad av Åsa ”Kotten” Karlsson (damlandslagets förbundskapten) om vad det var och att det förmodligen skulle passa mig och utveckla mig som spelare och ledare. Det lät självklart intressant och jag testade att söka för att göra det som en kul grej, men även inspireras av andra ledare runtom. 

Genom sin medverkan i nätverket under den gångna säsongen har Ödéhn fått en större bild om hur innebandyvärlden är och fungerar.

- Men framför verktyg jag kan använda som ledare och hur jag ska våga ta plats. Jag har även fått med mig nya vänner som jag kan ta hjälp av och diskutera saker med. Bland annat skrev jag mitt slutarbete på NIU om hur det är att vara kvinnlig ledare och hur jämställd svensk innebandy är i dag. Där tog jag bland annat hjälp av det här nätverket. 

De kvinnor som medverkar i #IBkvinnorleder har alla olika förutsättningar och målbilder. Ödéhn vet precis vad hon vill få ut av det.

- Mitt mål med nätverket är självklart att utvecklas som ledare själv, men även att kunna hjälpa och inspirera andra. Att få en bredare bild av hur en ledare ska hantera olika situationer och att få verktyg till hur jag kan bidra till en jämställd idrott, säger hon och fortsätter.

- Det är bra att de här nätverken finns för att det utvecklar idrotten och fokuserar på att vi ska ha en jämställd innebandy. Men det är även bra då olika typer av ledare får chans till att diskutera och inspireras. Med hjälp av nätverk som de här lär vi oss av hur andra gör och deras upplevelser. 

När Ödéhn nu har tagit studenten och ska fortsätta sitt ledararbete på hemmaplan är hon övertygad om att jämställdheten måste bli ett ämne som diskuteras och tas mer på allvar. Hon vill fortsätta våga ifrågasätta och ta chanser för att inspirera andra.

- Det jag ser som avgörande för att det inte är 50/50 mellan könen på olika positioner är förmodligen att det finns fler män än kvinnor med rätt kunskap, där mäns arbete uppskattas mer än kvinnors. Att det ofta är ett kön som sitter på makten och väljer hur den ska fördela makten och inte tänker på jämställdhet. I många fall tror jag det även handlar om att man väljer att inte lyssna på kvinnor då män ska bestämma och att det alltid varit så, vilket är tragiskt och borde ändras på. 

- Det jag anser kan förbättras är framför allt att vi ska börja samarbeta mellan könen och lyssna på varandra. Man är inte en bättre ledare bara för man har ett visst kön. Det är svårt att säga exakt hur vi ska gå tillväga, men det viktiga är att vi ska se varandra som människor, inte som kvinna eller man. Vi ska våga göra saker, våga testa leda ett lag eller våga sitta med i en styrelse. Vågar man inte är det svårt att förändra. Det som då blir viktigt är att stötta och uppmuntra dem som vågar ta chansen. 

 

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2018-09-06, kl 21:39