Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

"Minnes" otroliga facit - 9 SM- & 4 VM-guld

Sveriges främsta SM-guldmedaljör genom tiderna, Hermine Dahlerus, väljs in i Svensk Innebandys Hall of Fame. Dahlerus var även den spelare i landslaget som var först till 100 landskamper.
- Jag kommer alltid att se tillbaka på innebandyn som något jättekul och fantastiskt jag har varit med om, säger hon.

Karriären började sent. Som 18-åring kom Hermine Dahlerus på att fotbollen inte var något för henne längre. Hon var trött på att springa på sin vänsterkant och ville hitta något nytt. Innebandyn blev svaret.

- Jag hade spelat mycket i skolan och det gick bra direkt. Jag kom med i landslaget ganska fort och gjorde min första landskamp. Och jag blev helt biten av livet med innebandy, säger hon.

Redan sin första säsong som innebandyspelare, 1994/95, gick Dahlerus till SM-final med Hagsätra IBK. Året efter vann hon sitt första SM-guld, när Hagsätra hade blivit Högdalen AIS. Efter fyra SM-guld med Högdalen lades laget ned, och Dahlerus flyttade till Balrog. Även där blev det fyra SM-guld. Först tre raka, medan det fjärde fick vänta. Efter flera brons och en förlorad SM-final kom det till slut säsongen 2008/09.

- Det blev en generationsväxling i Balrog, men jag hängde kvar. Vi fick vänta länge på det sista guldet, men det kom till slut i alla fall.

Om Dahlerus var nöjd med åtta SM-guld? Icke. I stället blev det ett till i Djurgården, som vann guld 2011.

- Det är svårt att värdera SM-gulden, men det som ligger närmast i tid är det man känner mest för.

Dahlerus har många lagutmärkelser, men självklart också individuella priser. När Balrog vann SM-guld säsongen 2001/02 blev hon utsedd till Årets spelare. Likaså säsongen 2006/07, när Balrog tog brons. Dessutom har hon blivit utsedd till Årets center tre gånger.

Det är en makalös klubblagskarriär, och Dahlerus är den spelare inom svensk innebandy som har tagit flest SM-medaljer. I samtliga slutspel hon har ställt upp i har det blivit medalj. Hon är också den näst bästa poänggöraren i högsta serien på damsidan genom tiderna. Sammanlagt blev det 841 (448+393) poäng. Bara Emelie Lindström har gjort flera.

Parallellt med karriären i klubblagen gjorde hon också en framgångsrik landslagskarriär.
Redan året efter debuten på planen som 18-åring fick Dahlerus dra på sig landslagströjan. Hon blev en given pjäs i damlandslaget och producerade i landskamp efter landskamp.

Genom åren som gick kom Dahlerus närmare och närmare drömsiffran – 100 landskamper. Och till slut kom den, 8 november 2009. Som den första svenska landslagsspelaren klev hon upp på tresiffrigt.

- Det var speciellt att vara först. Just den matchen gick det väldigt bra också. Jag hade blivit ihopsatt med en ny kedja inför VM, med Emelie Lindström och Anna Wijk. Det blev något riktigt bra av den kedjan, så det var kul.

Det låter som en oerhörd drömkedja?
- Det är den bästa kedjan jag har spelat i, det var fantastiskt roligt.

I det efterföljande världsmästerskapet, på hemmaplan i Västerås, skapades ett av Dahlerus absolut bästa landslagsminnen.

- Det var på hemmaplan och jag hade tvekat över min karriär som innebandyspelare och landslagsspelare. Därför var det otroligt kul med ett guld och att bli utvald till MVP i VM. Det var stort för mig.

Totalt blev det fyra VM-guld för Dahlerus.

I dag jobbar hon som kanslichef på Stockholms Innebandyförbund, och spelar från och till i division 1-klubben Råsunda.

Vad har innebandyn betytt för dig?
- Jättemycket. Det har varit mitt liv sedan jag var 18-19 år och blev fast. Jag har vuxit upp och blivit vuxen med och i innebandyn. Så för mig har det varit jätteviktigt. När jag väl la av kom jag på att det finns andra saker i livet, men jag kommer alltid att se tillbaka på det som något jättekul och fantastiskt jag har varit med om. 

 

Fakta, Hermine Dahlerus
Född: 1976

SM-guld: 9 (Högdalens AIS 95/96, 96/97, 97/98, 98/99. Balrog IK 00/01, 01/02, 02/03, 08/09. Djurgårdens IF IBF 10/11)
Årets spelare: 01/02, 06/07.
Klubblagspoäng: 841 (448+393)
Landskamper: 107
Landslagspoäng: 126 (79+47)
VM-guld: 4 (1997, 2003, 2007, 2009)
Allstar team i VM: 2
MVP i VM: 1 (2009)
Första landslagsspelare till 100 landskamper.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-12-21, kl 10:34