Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Martin Olofsson invald i Hall of Fame

Martin Olofsson slog igenom som 20-åring i tidernas första VM 1996 och räknas som en av Sveriges främsta spelare i det svenska landslagets guldkantade historia. Med bland annat fem VM-guld, SM-silver, tvåfaldig schweizisk mästare och den första spelaren över 100 poäng i landslaget, är han nu invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.  

 Det är framförallt en otroligt rolig grej. Nu när jag har lagt av och det gått några år så blir man ju extra stolt. Känslan att man gjorde någonting bra och framförallt för Sverige under många år i landslaget gör att jag blir stolt. 

Martin Olofssons glimmande historia börjar hemma i lekrummet där han och hans syskon Rickard och Stina konstant spelade innebandy. Det var under den tiden då innebandyn inte hunnit etablera sig och det inte fanns några föreningar att spela i.  

Själevads IBK, Örnsköldsvik, skulle bli den första klubben som Olofsson spelade i.  Han och hans tre år äldre bror började spela i samma lag när klubben startade.  

– Det var ju skitcoolt att man fick spela innebandy med matchtröjor. Det var liksom starten till något, vilket jag tycker var väldigt läckert. 

Under den tiden spelade Själevads IBK i den näst högsta serien och under Olofssons sista säsong med klubben kvalade de upp, men förlorade mot Sundsvall som sedan gick upp samma år.  Året efter blev bröderna Olofsson och några fler i laget värvade till Örnsköldsvik SK, där de fick bättre utvecklingsmöjligheter. Örnsköldsvik spelade på den tiden i högsta serien och hade tre-fyra träningspass plus matcher i veckan, vilket skilde sig från Själevad som bara hade tränat en gång i veckan.   

I Örnsköldsvik skulle Olofsson komma att tillbringa större delen av sin karriär som innebandyspelare.   

– Det var en lärorik tid, med bra tränare och lagkamrater som gav mig bra förutsättningar att lyckas.  

Under sin karriär slog Olofsson två rekord som han fortfarande besitter. Han gjorde ett hattrick efter 1.07, vilket ingen annan spelare lyckat göra på den nivån efter honom. Men har också gjort flest poäng under en och samma match, 11 poäng (6+5). Att han var en poängfarlig spelare under hela sin karriär är svårt att missa och att han dessutom vann poängligan i herrarnas högsta serie två säsonger i rad (1998/99 och 1999/00) är därför ingen överraskning.  

– Min bror Rickard gjorde mål på mina passningar och alla skott jag sköt gick in den matchen (när han slog rekordet). De sista minuterna spelade jag konstant för att slå rekordet. Jag tror Mika Kohonen hade gjort 10 poäng någon match tidigare och när jag och laget förstod att det var möjligt att slå rekordet spelade vi för att slå det, säger Olofsson. 

Efter tiden i Örnsköldsvik flyttade Olofsson till Schweiz för att göra något nytt, spela i andra hallar och möta andra spelare. Han började då spela i Alligator Malans där han spelade fyra säsonger och tog två schweiziska guld.   

– Tiden i Schweiz var som jag tror många har upplevt den, magisk. Det var en tuff start med språket och en annan sorts innebandy, men jag acklimatiserade mig väldigt fort, tycker jag.   

Olofsson menar att det blev något annat att spela i Alligator och han tyckte innebandyn i Schweiz var roligare än i Sverige. Dock var Sverige fortfarande världsledande på den tiden, så spelet var inte bättre – men det var annorlunda.   

– På den tiden innan jag flyttade slutade matcherna typ 2-2 och 2-1. När jag flyttade ner till Schweiz, så vips, så vann vi med 10-6. Då kände jag “shit, det här var ju rolig innebandy”, säger Olofsson och fortsätter: 

 – Svensk innebandy, som jag på den tiden tyckte var rätt tråkig, handlade mycket om att täcka skott och göra det svårt för motståndarna. I Schweiz fick man plocka fram det offensiva igen.  

Martin Olofssons karriär i landslaget är något utöver det vanliga. Han var med i historiens första VM, 1996, ett VM som självklart betyder mycket för honom.   

– Varje VM-guld är ju läckert och jag kommer ihåg att vi vann så klart, men jag måste ändå säga att 1996, 2002 och 2006 är de gulden som betyder mest för mig.   

1996 spelades VM i ett fullsatt Globen. Olofsson började på bänken, men blev inbytt och fick mer speltid, vilket resulterade i 16 gjorda poäng det VM:et.   

2002 spelades VM i Hartwall Arena i Helsingfors där Olofsson stängde finalen med ett hattrick.  
– Det var en otroligt tight match och ljudnivån i i Hartwall Arena var hög. Det finska laget hade fått guldvittring efter att ha kvitterat till 3-3 i början på tredje. Det var väldigt skönt att då få tysta dem genom att göra ett hattrick de sista minuterna.   

Tio år efter hans första VM fick Olofsson 2006 sluta cirkeln i Globen, vilket även det är ett starkt minne för honom.   

– Det som var roligt med det VM:et var att det var efter min paus från innebandyn. Jag, Niklas Jihde och Anders Hellgård fick spela ihop igen och även då vi inte hade någon framträdande roll var det ändå fint att cirkeln kunde slutas och vi kunde beskåda de nya stjärnorna ta vid.   

Olofsson avslutade sin karriär som spelare efter det, men blev sedan tillfrågad att bli tränare för Örnsköldsviks damlag och Sveriges damlandslag.   
– Jag älskade sporten lika mycket, även då jag hade varit stenhård med att jag skulle sluta, och kunde inte tacka nej till att bli tränare, säger han och fortsätter.  
– Örnsköldsviks damlag hade haft några tuffa säsonger och jag kom ner på en träning för att hålla ett brandtal, men fastnade. När sedan Jan-Erik Vaara hörde av sig och behövde en matchcoach till damlandslaget tackade jag ja till det också.    

Som tränare tog Olofsson Örnsköldsvik till ett SM-slutspel och med damlandslaget vann han ett VM-guld.   

Med den gedigna karriären som började i ett lekrum på 80-talet har Martin Olofsson nu, 40 år senare, blivit invald i Svensk Innebandy Hall of Fame.   

Fakta, Martin Olofsson 
Född: 12 februari 1976 
Moderklubb: Själevads IBK 
Klubbar: Örnsköldsviks SK, Alligator Malans (Schweiz)  
SM-silver: 1 (1998/99) 
SM-brons: 2 (1997/98, 1999/00) 
Mästerskapstitlar i Schweiz: 2 (2001/02 och 2005/06) 
Poängkung i elitserien: 2 (1998/99 och 1999/00) 
Årets spelare: 1 (1998/99) 

World games-guld: 1 (1997)  
VM-guld: 5 (1996, 1998, 2000, 2002, 2006) 
Landskamper: 74 
Landslagspoäng: 110 (58+52) 

VM:s MVP: 2 (1998, 2000)  
All Star team i VM: 4 (1996, 1998, 2000, 2002) 

Meriter som tränare: 
VM-guld: 1 (2009) 

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2021-11-06, kl 01:59