Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Magnus Augustsson invald i Hall of Fame

Magnus ”Aga” Augustsson var med och tog Sveriges första VM-guld, och Pixbo Wallenstams första SM-guld. Nu är han invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.
- Det är fantastiskt roligt och stort, säger han.

Magnus Augustsson var en av innebandyns största profiler under 1990-talet och ses av många som en av de absolut bästa spelarna genom tiderna. I Pixbo Wallenstam var han fruktad i den så kallade ”HAJ-kedjan” tillsammans med Anders Hellgård och Niklas Jihde. I landslaget var han tongivande över tre världsmästerskap.

Men från VM 1996 i ett fullsatt Globen är det långt till karriärens början. Den startade i en helt annan ände.
När Pixbo Wallenstam drog i gång ett herrlag på 80-talet såg ”Aga” och hans vänner upp till spelarna och blev snabbt intresserade av den nya sporten.

- Vi var ett gäng yngre grabbar som fick kontakt med dem. En av dem sa att vi kunde ha ett ungdomslag i klubben. De flesta spelade fotboll, men alla och följde med och testade innebandy. I princip alla fastnade direkt och tyckte att det var jäkligt roligt, säger Magnus Augustsson.

När andra ungdomslag satte i gång verksamhet i närområdet blev det en serie. Alla var hängivna sporten, men för Augustsson fanns det ett problem.

- När jag var 16 år spelade jag med Örgryte IS i fotboll och blev uppflyttad i A-laget. Med den träningsdos som var då sa jag att jag skulle ge fotbollen en chans. Men jag fuskade ändå, för jag tyckte att innebandyn var så kul. Jag åkte från fotbollsträningar till innebandyträningar utan att fotbollslaget visste om det.

Augustssons kvaliteter på planen syntes från start och inte ens 18 år fyllda blev han kallad till landslaget. Fotbollssatsningen fortsatte, men när landslagsstaben meddelade att han skulle få medverka i de första internationella mästerskapen om han valde innebandyn blev valet lätt.

- Då valde jag innebandyn och skippade fotbollen. Sedan det blev jag bosatt i landslaget.

Augustsson fick först uppleva EM 1995 – och sedan det första historiska världsmästerskapet 1996. Hans främsta landslagsminne.

- Det är ett sjukt häftigt minne. Vi åkte runt och spelade i ribbstolshallar vanligtvis, vi var inte i närheten av dagens SSL-hallar. Från det till ett fullsatt Globen. Det var bara Bruce Springsteen och påven som hade haft mer folk i publiken…

- Det var första gången vi blev någon form av idoler. Vi som spelade fattade nog inte riktigt att alla busslaster till Globen var för oss. Det var en fantastisk upplevelse.

Augustsson kämpade länge med sitt Pixbo Wallenstam för att nå ett SM-guld, och till slut gick det också vägen. 2002 i Hovet bjöds publiken på en makalös final mot Balrog där Anders Hellgård avgjorde till 6-5 efter 36 minuters förlängning. Men för Augustsson blev SM-finalen inte riktigt vad han hade drömt om, trots att han var med i laget.

- 2001 startade jag Klubbhuset och fick mitt första barn. Då blev det för mycket att spela på elitnivå också, så innebandyn fick ta en del stryk. Jag var med i SM-finalen, men spelade inget den matchen, säger han och fortsätter:

- Men jag ser det guldet som jäkligt lyckat. Jag hade varit med och påverkat under många år att Pixbo tog sig till SM-final och vann. Jag hade velat spela så klart, men då hade jag inte haft min dotter eller mitt företag.

Efter SM-guldet 2002 gick Augustsson till IBF Älvstranden, där han senare blev tränare. Han återkom till Pixbo Wallenstam som tränare några säsonger senare och tog laget till SM-final 2006. Där blev det dock förlust mot AIK.

Augustsson kan se tillbaka på en karriär fylld av meriter. Han vann tre VM-guld, ett SM-guld, blev utsedd till Årets spelare 1999/2000, kom med i Allstar team i VM och är känd som en av historiens bästa spelare på herrsidan.

Vad skulle du säga att innebandyn har betytt för dig?
- Hur mycket som helst, eftersom jag efter karriären valde att starta ett innebandyföretag. Innebandyn har skapat min försörjning och är fortfarande en stor del av mitt liv.

Vad betyder det för dig att bli invald i Hall of Fame?
- För mig är Hall of Fame något unikt. Det är väldigt stort för dem som blir invalda. Det är det största som man individuellt kan bli invald i och det är ett tecken på att jag presterade och gjorde avtryck som folk uppskattade och gillade. Det känns är fantastiskt roligt och stort.

Fakta, Magnus Augustsson
Född: 1974
Klubbar: Pixbo Wallenstam IBK, IBF Älvstranden, Mölnlycke FK, Lindome IBK, Landvetter Wings
SM-guld: 1 (2002)
Årets spelare: 1 (1999/2000)
Landskamper: 58
Landslagspoäng: 91 (50+41)
VM-guld: 3 (1996, 1998, 2000)
EM: Guld (1994), silver (1995)
All Star team i VM: 1

Läs mer om Svensk Innebandys Hall of Fame.

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-12-11, kl 10:48