Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

”Machokulturen i omklädningsrummet är ett problem”

Innebandyns jämställdhetsutbildning Fifty/Fifty kom till hösten 2019. I dagsläget är det 111 föreningar och förbund som är registrerade, jämfört med 89 när vi publicerade den första frågan, 5 mars. Men än är det en bit kvar till målet på 200 föreningar.

Den andra frågan vi ställde till ambassadörerna var, hur upplever du jämställdheten inom innebandyn?

Linus Holmgren, IBK Dalen
- Som det ser ut nu är det så klart ganska olika ut för herrar och damer. Och jag känner själv personer som spelar innebandy i SSL på damsidan, i olika lag. Där de lägger ner samma hårda arbete som oss på herrsidan, om ibland inte hårdare, och ändå till en lön som är väldigt knapp.

Kasper Hedlund, Mullsjö AIS
- Så som jag som innebandyspelare upplever ojämlikheter eller där jag kan tycka det är ett problem är framför allt machokulturen i omklädningsrummet. Där jag tycker att främst, lite som jag sa, när vi pratar normer och att det förväntas att man ska vara på ett visst sätt kan vara problematiskt. Det förekommer ett kränkande språkbruk, där jag tycker att vi gör dåliga ordval som bidrar till en dålig kultur både när de gäller sexism, rasism och liknande. Där finns det verkligen att göra. Jag tror att det är jätteviktigt att vi börjar pratar om det här. Att vi skapar en större förståelse och en större medvetenhet kring de här frågorna och vad de får för konsekvenser i den stora bilden. Det är lätt att tro där och då att de är väldigt oskyldigt men det skapar något större, en större norm och kultur.

Andreas Stefansson, Pixbo Wallenstam IBK
- Min upplevelse om jämställdhet inom innebandyn är att vi ligger långt fram jämförelsevis med andra idrotter och andra platser i vardagen. Det är något som jag kan känna mig stolt över när jag pratar och berättar om att det är det här som är mitt jobb, att vi ligger långt fram där. Sen så finns det så klart väldigt mycket att göra. Jag tror att min generella uppfattning är att det jobbas väldigt bra med de här frågorna på landslagsnivå och förbundsnivå. Sen är det inte alltid lika lätt att grena ner det till klubbarna i och med att de styr ju själva vara de håller på med. Men jag tror det är viktigt att vara på. Man märker ju att de finns vissa tendenser i vissa fall att det glider isär lite och de är inte bra. Men den generella uppfattningen är att innebandyn är väldigt långt fram kontra andra idrotter.

På Svensk Innebandys instagramkonto kan du de kommande veckorna se klipp där våra ambassadörer berättar om sin syn på jämställdhet.

Här kan du läsa mer om Fifty/Fifty och registrera er styrelse.

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2021-03-23, kl 11:17