Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Lyckat motionskoncept för FBC Uppsala

I FBC Uppsala har tränare och föräldrar i klubben träffats en gång i veckan det senaste året och spelat innebandy. De gör det dels för att hålla i gång konditionen, men även för att lära känna varandra bättre.
Här berättar deltagarna vad det är som lockar med motionskonceptet - och varför det är så viktigt.

Varje onsdagskväll mellan nio och halv elva på kvällen tar veteranerna över i IFU Arena i Uppsala. När alla andra lag avslutar sina träningar påbörjar de äldre herrarna från FBC Uppsala sin. De har hållit i gång i över ett år nu, och intresset bara ökar.

– Det är så vansinnigt roligt att spela fortfarande, det är det som är anledningen, säger P04-tränaren Jonas Ahlkvist och fortsätter:

– Vi håller oss till reglerna så att man vet vad som gäller. Vi byter, springer och kämpar. Det är en bra motionsnivå, helt enkelt.

Ett femtontal spelare, plus målvakter, är med och spelar. Efter en kort uppvärmning kör de i gång och spelar sedan utan paus. Men de uteblivna pauserna är ingenting som uppmärksammas. Spelarna fortsätter lika hårt hela tiden.

"Jag ville att det skulle bli en gemensam möjlighet för ledare och tränare i FBC Uppsala att träffas och lira"

Jonas Ahlkvist, FBC Uppsala

Vad betyder ett livslångt idrottande för dig?
– Att kunna idrotta hela livet med något kul. Ungefär som jag nu, vid 46 års ålder spelar jag fortfarande innebandy. Jag hittade min första klubba 1979 och tycker fortfarande att det är hur kul som helst, säger Jonas Ahlkvist.

Det var F01- och P05-tränaren Andreas Rackinger som var initiativtagare till upplägget för ett år sedan. Han ville att ledarna och föräldrarna i klubben skulle lära känna varandra bättre – men även förstå mer vad barnen håller på med.

– Jag ville att det skulle bli en gemensam möjlighet för ledare och tränare i FBC Uppsala att träffas och lira. Sådana som kanske har spelat förut och lagt av, eller de som aldrig har spelat och får prova på. Också föräldrar för att de skulle få en större förståelse för vad deras barn håller på med och se hur svårt det är, säger Rackinger och får bekräftelse på att konceptet fungerar av Jonas Ahlkvist:

– Det är otroligt bra. Vi träffas och får diskutera sporten och utbyta erfarenheter som ledare i ett sammanhang. Vi pratar spelarutveckling, ledarskap och coaching. Det är fantastiskt bra. Och vi gör det i matchsituation. Vi är ansträngda när vi gör det så vi får insyn i hur det är att coacha killarna.

Alla spelare på plats är i den övre medelåldern. Men det finns också undantag. Johan Good, som är marknadsansvarig och damjuniortränare i klubben, är överlägset yngst på planen med sina 24 år. Och han hyllar sina med- och motspelares kondition.

– De dominerar stort första halvtimmen. Jag önskar att jag hade haft lite bättre kondition så jag kunde springa runt dem. De är duktiga, det är jättekul. Det är ett bra forum eftersom många ledare är här. Vi i föreningen får träffa varandra också, säger han.

Andreas Rackingers tips till de som vill starta upp en liknande verksamhet:
– Se till att få en tid, det är det svåra till att börja med i dag. Det är svårt att få halltider. Det blir sena tider oftast, men det fungerar eftersom många är föräldrar och jobbar och tycker att det är skönt att idrotta lite senare på kvällen.

– Ta kontakt med styrelsen, be dem göra ett större utskick via en hemsida där man når alla lag och berätta vad som är på gång.

– Ge det tid. Det kommer att ta ett tag förmodligen innan folk hittar dit. Men gneta på så blir det till slut tillräckligt med folk.

Foto: Anton Rosenblad

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55