Information, riktlinjer och rekommendationer avseende Covid-19.

Läs mer

Lottningen till distriktslags-SM får nytt upplägg

Lottningen till distriktslags-SM har ett nytt upplägg den här säsongen. I år kommer grupperna på flick- och pojksidan innehålla samma lag.
- Vi tycker verkligen att spelprogrammet har blivit bättre på det här sättet, säger Patrik Eklund, tävlingssamordnare på Svensk Innebandy.

Distriktslags-SM för 16-åringar spelas i Gävle 3-6 januari 2020. Den här veckan publicerar Gästriklands Innebandyförbund och Svenska Innebandyförbundet grupplottningen, med en grupp per dag i fyra dagar. 19 distrikt deltar i flickklassen och 20 i pojkklassen.

- Tidigare har vi lottat klasserna var för sig. Inför säsongens turnering har vi bara genomfört en lottning, vilket får till följd att gruppindelningen blir identisk för såväl flickor som pojkar, under förutsättning att man som distrikt deltar i båda klasserna, säger Patrik Eklund.

Anledningarna till det nya lottningssystemet är flera. Dels kommer distriktens matcher för flickor och pojkar hamna i anslutning till varandra i samma hallar under turneringens gång, vilket bör underlätta logistik och transporter. Men även domartillsättningen får bättre förutsättningar. Framför allt pekar dock Eklund på en viktig aspekt.

- Publikt blir det en stor skillnad. De supportrar som följer med riskerar inte att missa sitt lags matcher på grund av matcherna är utspridda i olika hallar i olika delar av staden. I stället kan de lugnt sitta kvar och invänta nästa match i samma hall. Vi tycker verkligen att spelprogrammet har blivit bättre på det här sättet – för alla, säger han.

Så fungerar lottningen:
- Finallagen från föregående SM (2019) placeras så att de ej kan mötas förrän i en final, under förutsättning att båda distrikten slutar som gruppsegrare i årets turnering.
- Semifinallagen från föregående SM (2019) placeras/lottas ut så att de hamnar i var sin grupp.
- Övriga lag lottas ut.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:56