Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Lilla Fristad med den stora damverksamheten

Fristad GoIF är en fleridrottsförening som under de senaste åren ökat explosionsartat på damsidan i innebandy.

Fristad med sina knappt 5000 invånare har idag lika många innebandylag i seriespel som anrika Lockerud Mariestad och damernas seniortrupp består av närmare 40 spelare. Damlaget leder för närvarande division två Västergötland och det är ett långsiktigt arbete som ligger bakom framgångssagan.
- Vi har vuxit successivt under de fem åren jag har varit med, berättar Per Ulvestig som är utbildningsansvarig i föreningen.

Han har själv svårt att förklara den positiva utvecklingen som under flera år skett på dam- och flicksidan. I samband med den föreningsutvecklingsresa som gick av stapeln på Malta för tre år sedan tog man också stegen vidare i organisation och struktur.
- Efter det såg vi över organisationen och en viktig bit var att vi därefter tog beslutet att slå ihop ungdoms- och seniorsektionerna till en. Vi behövde få mer helhetssyn.

Fokus på ledarutveckling
Man gjorde också en rejäl satsning på ledarutveckling vilket genererade större ledargrupper. Per håller själv i ledarträffar en gång i månaden.

- Jag minns första mötet jag var med på. Då var vi tre stycken. Nu känner vi att vi är få om vi är dussinet på plats, säger han och fortsätter:

- Vi har nu ett minimum på fyra ledare per lag vilket gör att vi inte är så känsliga för om någon inte har möjlighet att vara med. Vi märker också att vi på ett bättre sätt kan stötta och ge feedback till de spelare som behöver mer hjälp.

Även för de allra yngsta spelarna som börjar sin resa i det som föreningen kallar Innebandyleken finns kravet att ledarna ska ha fått utbildning innan de har sitt första pass. Man har också på ett mer strukturerat sätt involverat de äldre spelarna för att inte enbart lita på föräldraresurser.
- Vi tror också att det är extra viktigt för tjejerna att få förebilder, tyvärr finns det inte så många ännu. Jag har sysslat en del med genusforskning och generellt så sätter flickor laget framför jaget mer än vad pojkar gör.  Jag skulle hellre uppmuntra flickornas beteende.

"Förbättrar sig alla individer så förbättras laget också"

Micael Svensson

Arbetar utifrån SIU-modellen
Under mellandagarna genomfördes den första så kallade ”färgträningen”(röd, blå, grön, se SIU-modellen) med 130 deltagare. Och man följer modellen ända upp i tänket kring seniorverksamheten.
- Vi tog in Micael Svensson i år för att han är tränare på det som kallas guldnivån. Fram tills att spelarna tar klivet upp i damlaget bygger vi individen och atleten men med honom tar vi ytterligare kliv med det rent sportsliga.


Fristad tillsammans med Hollands utvecklingslandslag.


Svensson har många års erfarenhet, även från internationell innebandy. Och han är lyrisk över de förutsättningar som skapats i Fristad GoIF. 
- Jag har jobbat med innebandy sedan 1984 och aldrig varit i en förening där man verkligen satsat på tjejerna som här. Jag kommer alltid full av energi till träningarna och lämnar med ett leende.

Han var under fjolårssäsongen med och stöttade damernas ledarstab samtidigt som han tränade IBK Göteborg i Allsvenskan. Det här året tog han klivet över helt till Fristad där han nu har varit med och tagit fram en Players Profile, där varje spelare har fått sex punkter att jobba med. Spelarna har också fått en Game Book där de får tips på hur de kan lösa olika matchsituationer.
- Man kan kanske tycka att det är lite väl seriöst för ett lag i division två men vi vill att tjejerna ska ha möjlighet att känna sig som elitspelare, säger han och tillägger:

-Vi har som mål att alla spelare ska få utvecklas från sin nivå. Förbättrar sig alla individer så förbättras laget också.

Svensson berömmer föreningens seriositet och långsiktiga tänk.
- Man har skapat en enorm trygghet i föreningen. Alla ledare känns trygga och är delaktiga på ett sätt som ger en underbar känsla. Det här är bland de häftigaste resorna jag har gjort.

Ytterligare expansion
Som det ser ut nu kan Fristad komma att bygga ut innebandyverksamheten med ytterligare fyra träningsgrupper. 
- Vi har egentligen inte plats i dagsläget men vi har ett hallprojekt på gång. Vi ser just nu över hur vi ska kunna finansiera det och skulle vilja kopiera Nyhemshallen i Mullsjö, säger Per Ulvestig.

Han ser Fristad som en tydlig breddförening men om damlaget trummar på i samma stil som hittills kan resultatet bli att man har ett lag i Allsvenskan nästkommande säsong. Något som skulle ge ännu en öppning.
- Det vi kan sakna nu är ett lag för spelare som vill trappa ner. Just nu får de spela i samma lag som unga tjejer som är på väg upp eftersom vi bara får ha ett lag i varje division. Med ett lag i allsvenskan får vi möjlighet att ha ytterligare ett seniorlag igång. Men en elitsatsning kommer inte ske på bekostnad av breddverksamheten.

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55