Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Lieback: "Med nätverket i ryggen blir vi starkare"

Syftet med Svensk Innebandys nätverk #IBkvinnorleder är att stärka kvinnor inom innebandyn. Det är exakt vad det har gjort med deltagaren Marita Lieback.
- Jag har lärt känna en mängd fantastiska kvinnor i olika åldrar och roller, säger hon.

Nätverket #IBkvinnorleder är inne på sitt fjärde år. Varje säsong har mellan 10 och 15 kvinnor i olika befattningar inom innebandyn deltagit, och just nu är AIK:s Marita Lieback en del av nätverket.
65-åriga Lieback har varit aktiv inom innebandyn i 20 år, ända sedan hennes yngsta son började spela.

- Jag har sedan följt honom genom hans utveckling och hjälpt till med vad jag kan inom de olika föreningarna. Jag har väl lärt mig lite mer för varje gång han bytt förening. När han blev värvad till AIK tog det inte så lång tid innan jag blev tillfrågad att börja hjälpa till även här, säger Lieback.

Just nu är hon lagledare för herrlaget, eventansvarig för hemmamatcherna och dessutom sekreterare i styrelsen. När hon såg att nätverket sökte nya deltagare såg hon det som ytterligare ett sätt att utvecklas.

- Jag har lärt känna en mängd fantastiska kvinnor i olika åldrar och roller inom innebandyn. Vi utbyter erfarenheter precis, som jag hoppades på. Vi får lyssna på intressanta föreläsningar, vi diskuterar olika ämnen och funderingar kring våra egna erfarenheter inom våra egna föreningar. Allt stärker mig i mitt arbete i AIK. Men framför allt har jag nog fått lite nya genusglasögon på mig.

Vad betyder nätverket för svensk innebandy, tror du?
- Jag tror att det betyder otroligt mycket. Tyvärr är det inte så många kvinnor som vill jobba på ledande befattningar runt om i landet, då det oftast är väldigt mansdominerat. Då vill man inte gärna kliva in som ensam kvinna. Men med nätverket i ryggen blir vi starkare och får förhoppningsvis fler kvinnor att vilja och våga.

Svensk Innebandy jobbat mycket med jämställdhetsfrågan och har långt satta mål de kommande åren. Bland annat är ett mål att vi 2030 ha 50 procent kvinnor inom innebandyn, varav 30 procent spelare.

- Svensk innebandy är betydligt bättre på jämställdhet jämfört med många andra förbund. Man ska fortsätta ha föreläsningar och utbildningar i ämnet inom förbund och föreningar, men även fortsätta utöka nätverket. Jag tror att ju fler kvinnor vi blir som engagerar oss, desto mer kan vi påverka.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55