Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Karin Solberg Svanholm väljs in i Svensk Innebandys Hall of Fame

Karin Solberg Svanholm, även känd under smeknamnet ”Karin-kärlek”, var med och utvecklade innebandyn i Sverige men även internationellt under flera år. För sina betydande insatser att lyfta sporten väljs hon in i Svensk Innebandys Hall of Fame.
– Det känns otroligt roligt och hedrande. Speciellt då jag inte har spelarmeriter, utan att det är arbetet bakom kulisserna som hedras och lyfts fram.

Karin Solberg Svanholm har jobbat inom Polisen i flera år. En yrkeskår som tagit innebandyn till sig och gjort sporten till ”sin”. Men innebandyn har hon alltid haft nära, inte bara via jobbet, utan även som skjutsande förälder, eller som stöttande maka på läktaren.

– 1999 flyttade vi till Singapore, och både min dotter och make spelade i Singapores liga och jag blev senare invald i styrelsen där vilket gjorde att kärleken till sporten växte ännu mer.

Det blev startskottet på flera års aktivt arbete med att lyfta innebandyn i Singapore och Asien.

– Jag var med och jobbade upp Singapore som ett litet nav i Asien för innebandy. Sverige hade ett fadderskap för Singapore, och det tror jag än idag är en viktig nyckel för att få sporten att växa globalt – att starka länder stöttar de som är på gång. 

Förutom uppdraget att få sporten att växa i Singapore fick Karin Solberg Svanholm uppdraget som överledare för landslaget. Hon jagade bland annat in sponsorer och fick media att skriva om laget och spelarna.

– Jag gillar att lösa problem och hjälpa till att skapa surr. I det här uppdraget fick jag jobba strategiskt men också praktiskt vilket passade mig väl.

Hur var innebandyn som sport i Singapore vid den här tiden?
– Det är klart att spelarurvalet inte var så stort och vi fick jobba med det vi hade. Men sporten tog stora kliv under de år jag var där och idag är det en skolsport vilket var ett viktigt steg i att etablera innebandyn på riktigt.
2019 var senast Karin Solberg Svanholm var i Singapore. Då var det var en privat resa men suget efter innebandyn var stort och hon var även ute på arenorna och kikade.

– Än idag har jag många goda vänner inom den singaporianska innebandyn vilket jag är väldigt glad för.

Att Karin Solberg Svanholm var och är omtyckt råder det inga tvivel om. Många spelare inom svensk innebandy har sett det som en ära att få ta emot priset som Årets spelare av just henne. Karin som också gått under smeknamnet ”Karin-Kärlek”.

– Det var under damlandslagets PR-turné till Singapore 2005, berättar hon. Vi var ambassadörer inför VM där. Spelare och ledare fick olika smeknamn och jag fick då Karin-Kärlek vilket jag tyckte var väldigt fint. Vi hade otroligt roligt och kom varandra nära.  

I vårt avlånga land har hon också satt avtryck som gett eko. Bland annat med den klassiska sloganen som hängdes upp på skyltar över hela landet: Hänger du inte med är du inte snabb nog.

– Vi var ganska trötta på att folk var negativa till innebandyn och framför allt kritiken om att det inte var en bra tv-sport. Tillsammans i marknads- och informationskommittén landade vi i denna slogan, men det var också ett arbete runt detta i hur vi kunde få tv-sändningarna attraktiva och hur vi kunde få rätt personer till studion. Allt för att höja pulsen och intresset för sporten.

Vad har innebandyn betytt för dig genom alla dessa år?
– Det är en sport som alltid funnits på olika nivåer inom vår familj. Än idag tittar jag och följer sporten och är i väg på VM. Och planerar även att åka till VM i Singapore nästa år.

Vad är du mest stolt över genom karriären?
- Dels mitt arbete i Asien och få innebandyn att utvecklas där. Men dels också det arbete vi gjorde i att ta stora kliv för sporten på hemmaplan. Bland annat genom TV-avtal som gav bra exponering.

Hon lyfter också fram en annan viktig milstolpe.
– Att få vara en del i styrelsen som vågade tillsätta en kvinnlig lagkapten för herrlandslaget var otroligt stort då, det tror jag har öppnat många nya dörrar för sporten idag.

Från att ha varit väldigt aktiv i Sverige och internationellt följer Karin Solberg Svanholm sporten nu som åskådare och det finns saker hon saknar.

– Kombinationen som fanns i jobbet att jobba praktiskt och strategiskt. Både det handfasta men också det översiktliga. Att få vara med och sätta utvecklingskursen med mål, visioner, och rita fram vad som är görligt, det kan jag sakna.

Hon avslöjar också att det finns ett sug att komma tillbaka till innebandyn i någon form. 

– Jag stänger inga dörrar, utan finns det någon klubb som vill ha mig kommer jag definitivt överväga det. Jag saknar att kavla upp ärmarna och att få lyfta sporten igen.

Slutligen, hur känns det att ha blivit invald i Hall of Fame?
– Jag känner mig lite som en udda fågel, utan egna spelarmeriter när jag tittar på de övriga som valts in. Men som sagt är glad och hedrad att få denna utmärkelse för arbetet utanför planen för den sport jag tycker så mycket om.


short_text    Publicerat av Tero Marjamäki 2022-05-17, kl 13:35