Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Jollys grundare Joel Rickardsson har gått bort

En av innebandyns verkliga pionjärer, Joel Rickardsson, har gått bort. Rickardsson, som grundade innebandymärket Jolly, blev 89 år.

Joel Rickardsson var en stor del i innebandys utveckling och spridning under pionjäråren. Han blev invald i Svensk Innebandys Hall of Fame 2018.

Under 1960-talet var Rickardsson lärare och rektor på Ekedalens skola i Tidaholms kommun. En av hans idéer var att sätta eleverna i rörelse på rasterna eftersom de satt stilla på lektionerna. Lösningen blev att han tog fram innebandyklubbor.

Rickardsson var en verklig pionjär och åkte både till Schweiz och Japan för att visa upp sporten. Samtidigt som han missionerade ute i världen växte intresset för innebandy lavinartat i Sverige. Under hösten 1986 startade han företaget Jolly, och under våren 1987 introducerade han satsningen på riktigt.

Ett misstag i tillverkningen revolutionerade sedan innebandyn. Det genombrutna bladet föddes på grund av brist på material i maskinen.
I samband med att han blev invald i Svensk Innebandys Hall of Fame berättade han:

- Det var Habo Plast som gjorde klubborna åt mig. Jag var där och vi höll på med en ny modell. Jag var med i produktionen och tittade på hur styvt bladet blev. Plastmaskinen sprutade plötsligt inte ut tillräckligt mycket massa. Då blev bladet genombrutet på fler ställen. Jag fick en snilleblixt och kom på att det var bättre. Vi marknadsförde det med att det skulle bli hårdare skott. När vi hade kommit med det genombrutna bladet blev det succé. Unihoc tog efter, nästan bara en vecka senare.

Jollys grundare var stolt över mycket. Och han blev extra stolt när han såg svenska landslagsspelare som spelade med hans märke.

- Ja, då blev jag stolt, det går inte att komma ifrån. Det är roligt att ha kunnat utveckla en sport som är en världssport i dag. Jag är en av upphovsmännen. Jag har fått uppleva mycket, och väldigt mycket är tack vare innebandyn, berättade han för innebandy.se.

Svenska Innebandyförbundets tankar går till Joel Rickardssons anhöriga.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:56