Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Jämställt ledarskap är målet för Ekeby

Alla får vara med är slogan på Ekeby IF:s satsning för att få spelare och ledare att aktivt delta i föreningen.
- Vi har byggt upp vår idé på att alla som kan och vill får vara med i föreningen oavsett om det är en tjej eller en kille, säger Magnus Claesson, ungdomsansvarig i Ekeby IF.

För sex år sedan hade Ekeby IF bara ett herrlag. Styrelsen för föreningen beslutade då att lägga ner herrlaget för att satsa på barnen.
- Vi har ett veteranherrlag och veterandamlag och vi har även flick- och pojklagen från födda 03 ner till 2013, säger Magnus Claesson.

Det finns 370 licensierade spelare i föreningen och det är lika många aktiva tjejer och killar som spelar innebandy. Men på ledarsidan är det cirka 70 procent män och 30 procent kvinnor på pojksidan. På ledarsidan bland flicklagen är det 60 procent män och cirka 40 procent kvinnor.

- Det är nästan jämställt bland kvinnliga ledare på flicksidan, medan det är lite sämre jämställt på killsidan, vilket vi aktivt jobbar med. Vi försöker få med fler tjejer både som ledare och i övriga organisationen.

- För en tid sedan fick jag en fråga från politiskt håll om Ekeby IF har en jämställdhetsplan. Jag kunde faktiskt inte svara på om vi hade en sådan plan. Vi har byggt upp vår idé på att alla som kan och vill får vara med i föreningen oavsett om det är en tjej eller en kille.

Ekeby IF har ett koncept på att bjuda in nya spelare som vill prova på innebandy. Den 27 april anordnade föreningen den första av tre innebandyträffar.
- Vi skickar ut ett personligt brev till föräldrar i distriktet om att pojkar och flickor födda 2014 erbjuds vid tre tillfällen att få prova på innebandy när säsongen tar slut i vår. Vi gör detta för att väcka ett intresse hos folk.

- Vi kommer ha ledare som ansvarar för träffarna. Samtidigt som de tar hand om barnen pratar jag och några från föreningen med föräldrarna om föreningens grundidé. Vi har en grundstruktur som innebär att det ska finnas några föräldrar som är ledare i vår förening.

- Finns det ett intresse från föräldrarnas sida att vara ledare i Ekeby IF så ordnar vi med utbildning och utrustning som en ledare behöver, samt allt som laget behöver i utrustning och med halltider.

Magnus Claesson tycker att både män och kvinnor ska få möjligheten att vara ledare i föreningen.

- Vi tänker inte på att det ska ges utrymme till både män och kvinnor, vilket vi kan vara dåliga på, både som förening och i innebandysverige över huvud taget. Jag tycker också att det är viktigt att det är rätt person på rätt plats som leder lagen för vi behöver tjejer lika mycket som killar.

Just nu försöker Ekeby IF bjuda in människor till föreningen för att trycka på med fler ledare i föreningen. Man har lockat till sig före detta damspelare som har lagt innebandyklubban på hyllan.

- Hittills har jag fått tag på fyra före detta damspelare som har tidigare spelat eller spelar för andra föreningar i distriktet och som har valt att komma hit för att hjälpa till, vilket vi är väldigt glada och stolta över som förening.

short_text    Publicerat av Carl-Christian Frunck 2020-10-06, kl 11:55