Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Information om Svenska Innebandyförbundets tävlingsverksamhet i förbundsserierna

Den här informationen gäller från och med fredag 13 november 2020 och ersätter tidigare kommunikation i sin helhet.

Svenska Innebandyförbundet följer beslut och rekommendationer från svenska myndigheter. Osäkerheten är stor och den här informationen kan därför uppdateras med kort varsel utifrån myndighetsbeslut, beslut av högre instans inom idrotten eller tillämpning av ny praxis. Förändringar kommuniceras på̊ www.innebandy.se.

Senaste uppdateringar
Seriespelet i division 1 Herr Mellersta och Norrland Södra, Juniorallsvenskan DJ17 grupp B, samt HJ18 grupp B pausas. Det innebär att allt seriespel i förbundsserierna nu är pausat, med undantag för Svenska Superligan dam och herr, samt Allsvenskan herr.

Bakgrund
Tävlingsutskottet (TU) har löpande analyserat tävlingsverksamheten och stegvis beslutat att pausa seriespel där ett flertal lag från regioner med skärpta allmänna råd ingått.
TU har nu, utifrån att 17 av totalt 21 regioner har infört någon form av skärpta allmänna råd, beslutat att pausa allt seriespel med undantag för Svenska Superligan dam och herr, samt Allsvenskan herr.

Svenska Superligan dam och herr, samt Allsvenskan herr, fortsätter att spela
Serierna fortsätter enligt tidigare kommunikation.

Svenska Innebandyförbundet rekommenderar att samtliga matcher som spelas i en region med skärpta allmänna råd spelas helt utan publik, samt att lag med hemvist i sådan region ej har medföljande publik på bortamatcher.

Dessa lag får träna, men ska följa Svenska Innebandyförbundets riktlinjer och rekommendationer för träning. För lag med hemvist i en region med skärpta allmänna råd avråder Svenska Innebandyförbundet från att ta upp spelare från lägre lag för träning med representationslaget.

Träning för övriga lag i förbundsserierna
Lag med hemvist i en region med skärpta allmänna råd avråds från att träna gemensamt.

Lag som ej har hemvist i en region med skärpta allmänna råd får träna, men ska följa Svenska Innebandyförbundets riktlinjer och rekommendationer för träning.

Eventuell uppstart av pausad/uppskjuten tävlingsverksamhet
Situationen med lokala skärpta allmänna råd är komplicerad. Det är att förvänta sig att fler regioner tillkommer och att redan införda restriktioner förlängs. Det gör det omöjligt att i nuläget kommunicera en tidplan för hur en eventuell uppstart ska se ut, dock ser Svenska Innebandyförbundet en uppstart som möjlig tidigast i december. Svenska Innebandyförbundet förbereder ett antal scenarion för säsongens genomförande och kommer att kommunicera dessa när det är möjligt.

Frågor och svar från Svenska Innebandyförbundet

Varför spelar vi innebandy överhuvudtaget i en pandemi?
Svenska Innebandyförbundet följer alltid råd och rekommendationer från myndigheter och anser att idrotten ska fortsätta om det kan ske under säkra former, vilket de protokoll som Svenska Innebandyförbundet har tagit fram ger förutsättningar för.

Hur ser Svenska Innebandyförbundet på sportslig rättvisa för enskilda lag?
Utifrån den utmaning som pandemin utgör tvingas Svenska Innebandyförbundet att fatta beslut som påverkar lag på olika sätt. Tyvärr är förutsättningarna för tillfället sådana att sportslig rättvisa inte kommer att kunna prioriteras lika högt som en normal säsong om seriespelet ska kunna slutföras i någon form.

Vad innebär det för resten av säsongen för berörda serier?
Det är tyvärr i nuläget omöjligt att säga. Svenska Innebandyförbundet hoppas självklart att situationen snabbt vänder till det positiva och att berörda serier kan återupptas, men när det blir kan man bara spekulera i. Ett intensivt arbete pågår för att förbereda olika scenarion där alla dörrar, såsom till exempel att spela enkelserie osv, måste hållas öppna.

Tack!
Svenska Innebandyförbundet vill tacka alla inom Svensk Innebandy: distrikt, föreningar, ledare, spelare, domare och alla andra som på något sätt bidrar till att Svensk Innebandy tillsammans tar ett stort ansvar för att minska smittspridningen. Det är de uppoffringarna både i och utanför Svensk Innebandys verksamhet som ger möjligheter för att innebandy förhoppningsvis ska kunna fortsätta spelas som vanligt snart igen.

Svenska Innebandyförbundets tävlingsreglemente för förbundsserierna, samt riktlinjer och rekommendationer för tävlingsverksamheten på SDF-nivå och cuper, finns på samlingssidan för Covid-19.

short_text    Publicerat av Lisa Eskils 2020-11-18, kl 16:26