Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Inför Svenska Superligan - Växjö IBK

Hård försäsongsträning, nytt spel och en sammansvetsad trupp. Det ska bli Växjö IBK:s framgångsrecept den kommande säsongen.
Innebandy.se har pratat med huvudtränare Niklas Nordén inför starten av Svenska Superligan.
 
Vad har upplägget varit under försäsongen hittills?
- Detta är den mest rejäla försäsong vi haft. Vi drog igång redan direkt efter kvarten, då vi kände en stor revanschlust och ville dra igång snabbt. Efter förra säsongen då vi gick långt hade vi inte samma möjlighet att lägga fokus på grundträning och det blev tyvärr lidande under säsongen. Nu har vi haft tiden och möjligheten att fokusera på vår grundträning rejält. Vi jobbar mycket med individuell träning där varje spelare har ett eget schema att följa. Vi tränar gemensamt, men alla fokuserar på sitt individuella schema.

Hur mycket innebandy har ni tränat?
- Vi har tränat väldigt lite innebandy med klubba och boll i början av försäsongen. Några av spelarna har individuella pass där det ingår innebandy, men som lag har vi tränat ett fåtal pass. Vi har hittat en bra kombination mellan spelarnas egna åsikter om deras utveckling och vad vi tränare tror de behöver.

Vad kommer ni att göra för att bli ännu bättre på planen den kommande säsongen?
- Det kommer hända mycket saker kring och med oss som lag. Det ska ske mycket nytt på planen och vi vill ligga i framkant gällande utveckling av spelsystem. Denna säsongen är lite konstig då vi har ett VM mitt i säsongen. Det gör att det blir stor variation på antalet matcher periodvis och då gäller det att vi anpassar oss efter det. Den kommande säsongen kommer bli riktigt spännande och händelserik för vår del.

Vad blir viktigt för er, rent lagmässigt, när säsongen startar?
- Det är som alltid att få ihop gruppen på absolut bästa sätt. Vi har sett att lag kan göra underverk tillsammans, kolla bara på Sverige i fotbolls-VM. Vi strävar efter att komma långt som lag och jobba hårt för varandra. Teambuilding är något vi lagt stort fokus på för att bli totalt enade i allt vi gör tillsammans. Det året vi gick till final fick vi en otroligt bra träff på just vår sammanhållning. Det är något som vi strävar efter under kommande säsong. Om vi kan va bäst på just det delarna kan vi utmana det stora lagen rejält.

Vilka nyförvärv har ni i laget?
- Viktor Kastengren, målvakt från RIG Umeå. Många pratar om att Viktor är en framtidsmålvakt, men jag ser honom som en SSL-målvakt redan nu. Jag tror väldigt mycket på honom då han har många bra kvalitéer. Viktor är en målvakt som gör sig stor och är stabil i målet. Han kommer definitivt vara med och fightas om att ta en plats i laget.

- Tobias Bergfors, forward från Team Thorengruppen. Äntligen har Tobias hamnat hos oss. Vi har jobbat länge för att få honom hit till Växjö. Detta är en spelare jag tror oerhört mycket på. Han kommer att ta sitt sista kliv i sin utveckling hos oss och bli landslagsaktuell. Tobias är en spelare som älskar att utmana sin motståndare och har ett otroligt bra driv i steget som gör honom svår att stoppa.

- Manuel Maurer, forward från Köniz, Schweiz. Han är känd för sitt målskytte och är en av Schweiz absolut bästa spelare. Manuel är grym i en mot en-situationer. Där har han sin absoluta styrka. Det ska bli kul att följa honom under kommande säsong.

Vem av dina spelare ska vi hålla ett extra öga på under säsongen – och varför?
- Markus Jonsson, han har spelat till sig en ordinarie plats i landslaget och han borde absolut få spela VM i december. Hans spelförståelse och den attityd han har med bollen är oerhört begåvad. Han hanterar bollen i fart på ett utmärkt sätt och ser möjligheter både med och utan boll. Även om han inte är störst på planen vinner han många närkamper genom att ta sig loss med bollen snabbt. Det känns otroligt spännande att få se om han kan bli en av landets bästa backar.

Vad är ert mål för säsongen 2018/19?
- Vi jobbar inte med någon resultatmålsättning utan fortsätter som vi gjort tidigare. Vi gör alltid vårt bästa i alla lägen och ser hur långt det räcker.

Vad ser du mest fram emot under säsongen?
- Jag är taggad på att komma in i nästa fas under vår försäsong. Det är vår riktiga implementeringsfas där vi ska prova många nya saker. Under denna fasen sätts vår attityd och alla roller i laget fördelas. Jag gillar verkligen försäsongen och alla det olika delar den erbjuder. Självklart längtar jag också till mars april då det är slutspel.

Vilket blir det tuffaste laget att möta – och varför?
- Det är klart att Storvreta är det tuffaste laget tillsammans med Falun. På pappret har de det absolut bästa lagen och bör kriga i en region för sig själva. Men det ska bli kul att se om vi som lag kan slå deras inviduella stjärnor.

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55