Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Herrlandslaget bjöd in Ukrainsk pojke som hedersgäst

Sveriges herrar vann äran i den annars betydelselösa kvalfinalen mot Norge. Men samtidigt hade laget en hedersgäst under matchen. En ukrainsk pojke – Kyryll Voieikov som tidigare i veckan sjöng den ukrainska nationalsången under välgörenhetsmatchen mot Finland – fick en heldag med världsmästarna.
– Vid sådana här tillfällen ser man att innebandyn är så mycket större än bara en sport och förhoppningsvis gjorde vi hans dag, säger lagkaptenen Tobias Gustafsson om hedersgästens närvaro.

Allt började inför välgörenhetsmatchen mot Finland i början av VM-kvalveckan. Efter att den finska och den svenska nationalsången framförts klev en ung pojke fram för att framföra den ukrainska. 

– Jag tror ingen var med på de känslorna som skulle komma upp där vid välgörenhetsmatchen. Jag tror ingen inte kände att de blev tagna av hans fina version av den ukrainska nationalsången, säger lagkapten Tobias Gustafsson och fortsätter:

– Sen att även det ukrainska landslaget var på plats och sjöng med gjorde saken ännu mer speciell, och man såg att det var speciellt för dem också.

Den skönsjungande Kyryll Voieikov är åtta år men är nu, tillsammans med sin lillasyster och mamma, på flykt från kriget i Ukraina och hans hemstad Kiev. Hans pappa är fortfarande kvar i Ukraina som soldat.

– En annan får känslor då man står där och hör det och då kan man inte ens föreställa sig vad de går igenom. De är starka, det är otroligt inspirerande och samtidigt emotionellt att se dem orka vara här, säger Tobias Gustafsson.

Efter mötet mot Finland var många ur truppen berörda och blev snabbt överens om att försöka bjuda tillbaka till Kyryll och hans familj. 

– När han sjöng den ukrainska nationalsången så kände nog de flesta av oss att det här slog. Kriget blev väldigt nära och verkligt. Det hördes i hans röst inlevelse så det blev som en klump i magen och tårades i ögonen, säger Mika Packalén, team manager för Sveriges herrlandslag:

– Vi kontaktade arrangören och frågade om det fanns tillfälle för de att komma till någon av våra matcher och glädjande nog kunde de komma under lördagen.

Så när landslaget anlände till hallen i Koceni stod hedersgästen vid entrén och fick direkt ta emot en signerad matchtröja från alla spelare och sedan starta matchen med tekning för Sveriges del. 

– Vi ser nu, vid sådana här tillfällen, att innebandyn är så mycket större än bara en sport och förhoppningsvis gjorde vi hans dag. Det såg ut som han hade roligt i alla fall och det är det minsta vi kunde göra, säger lagkapten Gustafsson och får medhåll av Mika Packalén:

– Tack till arrangören i Lettland och Norge som gjorde det här möjligt och ville vara med och bjuda honom på den här upplevelsen.

Foto: Innebandyavisen (@innebandyavisen) 

short_text    Publicerat av Martin Almroth 2022-05-28, kl 17:36