Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå Svensk Innebandys Fifty/fifty-utbildning

Klicka här

Herrföreningen Hagfors IBS satsar på Fifty/Fifty

Under förra året lanserade Värmlands Innebandyförbund utbildningen Fifty/Fifty och sedan dess har 47 föreningar anslutit, en av dem är Hagfors IBS.

Hagfors IBS är en förening i Värmland som enbart har herrlag, och tyckte att Fifty/Fifty var viktigt för föreningen.
- Vår rekryteringsmodell är rätt person på rätt plats och vi ser positivt på att styrelsen ska bestå av både en blandning av kön och ålder, idag består den av 60 % män och 40 % kvinnor, säger Richard Bjöörn.

Hagfors IBS hade länge både dam- och herr-verksamhet men för att avancera på både herr- och damsidan valde föreningen att delas upp i dam- och herrverksamhet, Hagfors IBS blev då föreningen med enbart pojk- och herrlag. Nu har föreningarna gått från division 2 till division 1 och har både satsning med NIU skola och Innebandy gymnasium i Hagfors.

- Nu vill vi vässa vår professionalitet även utanför plan och har börjat arbeta ännu mer med värdegrundsfrågor, så som Schysst snack och har blivit certifierade enligt Värmlands Innebandyförbund, säger Bjöörn och fortsätter
- Nästa steg för oss blev då Fifty/Fifty där vi hoppas kunna få ännu en kvalitetsstämpel för att få lättare att rekrytera kvinnor till vår förening men också för att innebandyn är största sporten både på dam- och herrsidan i Hagfors rent sportsligt och det är därför viktigt att den även är det på andra plan.

Fifty/Fifty fick föreningen att se på verksamheten med andra glasögon och ett mer normkritiskt tänkande. Bjöörn menar att det är lätt för en styrelse att arbeta slentriant och att man agerar och är på ett visst sätt av gammal vana och då missar det normkritiska.

Föreningen kommer nu att fortsätta arbeta med frågan för att hålla den levande.
- Vi tror att det är viktigt att dela upp arbetet och plocka ut fyra delsegrar, eftersom det inte går att förändra gamla strukturer och tankebanor under ett styrelsemöte, och har därför lagt till jämställdhet som en egen punkt på dagordningen, säger Bjöörn och fortsätter

- Finns inte frågan uppe under styrelsemötet så får inte jämställdheten plats därför är det viktigt att ha med den i dagordningen. Det medför ett normkritiskt tankesätt och får oss att tänka en extra gång över vilka bilder vi exempelvis publicerar.

short_text    Publicerat av Veronica Köhler 2020-10-06, kl 11:56