Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Helén Wiklund Wårell invald i Hall of Fame

Hon var med och bestämde om lika resurser för dam- och herrlandslagen. Dessutom var hon delaktig i beslutet att slopa tabeller för spelare upp till tolv år.
Helén Wiklund Wårell har varit med om betydande förändringar inom svensk innebandy – och nu är hon invald i Svensk Innebandys Hall of Fame.

Helén Wiklund Wårell har under hela sitt liv engagerat sig utanför planen. Redan som 14-åring gick hon sin första tränarutbildning i fotboll. När hon sedan i vuxen ålder hade spelat innebandy ett antal år i FK Luleå blev hon ordförande i Norrbottens innebandyförbund. Styrelsekarriären gick spikrakt uppåt, samtidigt som ambitionerna på planen var lägre (trots två SM-brons).

- Jag hade aldrig någon tanke på att komma med i landslaget. Jag fick mina utmaningar i styrelser, det var det som verkligen intresserade mig, säger hon och fortsätter:

- Jag har sällan funderat över att jag kanske inte kan något. Jag har tänkt att det är kul och att det kommer att gå bra. Jag har lagt ner ofantligt många timmar på ideell verksamhet, men det har alltid gett mig saker tillbaka. Det har varit drivkraften och gett mig energi. Jag har alltid varit nyfiken och haft mycket åsikter.

När Svenska Innebandyförbundet startade upp en jämställdhetskommitté hoppade Wiklund Wårell på. Det var bland annat hon, Kristina Landgren och Kim Fors. Några år senare blev hon uppringd av SIBF:s valberedning, som ville att hon skulle kandidera till förbundsstyrelsen.

Vad ville du ändra på?
- Det året var speciellt. När jag blev uppringd hade min pappa just omkommit. Då jag var osäker på om jag skulle göra det. Men samtidigt ville jag så klart ändra på saker. Jag tyckte inte att allt var galet, mer att vi måste synas. Om vi från norr tycker att vi har svårigheter med långa avstånd, hur seriespelet ser ur med kostnader och annat. Jag ville skapa en förståelse i styrelsen att vi bor i ett avlångt land. Det var nog det som drev mig.

Wiklund Wårell valdes in i förbundsstyrelsen 1998 och satt kvar till 2006. Under de åren togs flera viktiga beslut, som än i dag präglar svensk innebandy och som Wiklund Wårell är stolt över.

- Jag var vice ordförande och hade ansvar för landslagen. Ett beslut var då att dela resurserna lika mellan dam- och herrlandslagen. Det sågs det väldigt speciellt på från andra länder. Då var jag även den enda kvinnliga landslagsansvariga. På VM var jag alltid den enda kvinnan som hade ansvaret. Sverige stack ut.

- Ett annat beslut var att vi slopade tabellerna för de yngre, upp till tolv år. Nu har i princip alla andra lagsporter hakat på. Det var mycket diskussioner ute i distrikten och klubbar som trodde att inga barn vill spela. Nu ser vi, väldigt många år senare, att många lagsporter följer innebandyns fotspår.

Det var även Wiklund Wårell som anställde Kristina Landgren som förbundskapten i herrlandslaget. Ett beslut hon var tvungen att backa upp rejält – av märkliga anledningar.

- Reaktionerna var makalöst konstiga. Jag satt i TV4:s morgonsoffa och skulle förklara hur jag kunde välja en kvinna till ett herrlandslag. Det var ju Kristina tillsammans med Ulf Hallstensson. Men det blev jättemycket fokus på henne. Jag förstod ingenting. Det är en människa som ska leda ett landslag och det ska vara den som är bäst lämpad för jobbet. Det gäller inte kön.

2005 blev Wiklund Wårell historisk. Då blev hon invald i Riksidrottsförbundets styrelse som den första från innebandyn.

- Det betydde jättemycket. För mig personligen blev det en jätteutmaning. Jag blev glad och stolt. För innebandyn blev det också ett kvitto på att vi har ett starkt förbund och organisation och en bredd och elit som är accepterad i idrottssverige.

Wiklund Wårell slutade själv spela innebandy säsongen 1995/96, när hennes dotter var ett år gammal. Men när dottern fyllde sju och började spela fotboll och innebandy blev hennes mamma tränare i stället. Det höll på ända till i fjol, då 17 år fick vara tillräckligt.

I dag bor hon kvar i Luleå och jobbar sedan ett antal år tillbaka som fritidschef.

Vad har innebandyn betytt för dig?
- Gemenskap. Jag har fantastiska minnen. Även personlig utveckling, måste jag säga. Och att inte banga för en utmaning. 

Fakta, Helén Wiklund Wårell
Född: 1964

Meriter:
Satt i SIBF:s förbundsstyrelse 1998-2006
Var med och beslutade om lika resurser för dam- och herrlandslagen
Var med och beslutade om att ta bort serier för spelare upp till tolv år

short_text    Publicerat av Anton Rosenblad 2020-10-06, kl 11:55