Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Hall of Fame: Karolina Widar

Hon ledde Rönnby till SM-guld och landslaget till VM-guld. Legendaren Karolina Widar är invald i Hall of Fame.
– Jag har alltid gått in med en helhjärtad inställning, säger hon.

Karolina Widar började spela innebandy när hon var 14 år, då i västmanländska Skogsgymnastiken. Redan tidigare hade hon varit talangfull i både fotboll och bordtennis. Men innebandyn lockade mest, och hon blev snabbt oerhört bra.

Som 17-åring värvades hon till Rönnby i Västerås. Under sin första säsong kom laget till SM-semifinal. Widars generation, spelarna födda 1980, var framstående och hade press på sig att leverera. Men guldet kom aldrig, och i stället för att gå till en klubb med bättre förutsättningar att vinna SM-guld valde Widar att gå till schweiziska UHC Dietlikon. När hon återvände till Rönnby efter en säsong fick hon en nytändning. Laget gick till SM-final och då kände hon att de hade chansen att ta guldet. Året efter, 2007, kom det. Sedan blev det guld även 2010 och 2013.

"SM-guldet 2010 är ett av mina bästa minnen. När jag fick avgöra på straff"

Karolina Widar, Hall of fame

– SM-guldet 2010 är ett av mina bästa minnen. När jag fick avgöra på straff. Det är så få förunnat i en SM-final, säger Widar.

Även om gulden till en början uteblev med klubblaget fick Widar ändå guldjubla – med landslaget. Hon var med och tog VM-guld 2003, 2007, 2009 och 2011. I flera år var hon också lagkapten.

– Gulden i sig är unika. Men det finns vissa guld som jag minns lite tydligare. Det är VM-guldet på hemmaplan i Västerås (2009). Det var det mästerskapet som jag själv var som bäst, då blir det extra minnesvärt.

När Widar vann både SM-guld och VM-guld 2007 blev hon också utnämnd till världens bästa spelare. Och när hon nu ser tillbaka på karriären vet hon vad som gav henne framgångar.

– Jag har alltid gått in med en helhjärtad inställning. Vi var alltid ett lag. När man har representerat Sverige har man ett visst ansvar som lagkapten. Även om jag gjorde en dålig match gjorde jag mitt yttersta för laget hela tiden. Samtidigt har jag haft vinnarinstinkten. Utan den hade jag inte kommit någonstans. Jag har velat vara bäst. Den kombinationen är viktig.

Widar har fortfarande rekordet över flest spelade matcher i landslagssammanhang. I över ett decennium spelade hon i blågult och hann med 108 fighter. Hon har också gjort tredje mest poäng genom tiderna (126, 71+55) på damsidan.

Inser du vad du har betytt för svensk innebandy?
– Nej, jag tänker inte så.  Jag blir stolt, men fortfarande lite avundsjuk på de som är aktiva och kan vinna saker…

Fakta
Namn: Karolina Widar

Ålder: 35
Klubbar: Skogsgymnastikens IBS, Per-Ols IBF, Rönnby IBK, UHC Dietlikon
Meriter: 3 SM-guld, 4 VM-guld
Årets spelare: 2004/05, 2005/06
Främsta landslagsspelaren på damsidan genom tiderna, 108 matcher

Foto: Stefan Svensson

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55