Köp streaming i Innebandyappen!

Klicka här

Gå en av Svensk Innebandys utbildningar

Klicka här

Hall of Fame: Åsa Karlsson

Hon var med och tog damlandslagets första VM-guld genom tiderna. Åsa Karlssons karriär har fyllts av framgångar. Nu är hon också invald i Hall of Fame.
– Jag har spelat för att jag älskar innebandyn, säger hon. 

Det började på gatan. Åsa Karlsson spelade landhockey med de andra ungdomarna i grannskapet i Mariestad och tyckte direkt att det var roligt. Hon använde ishockeyklubba och spelade med en tennisboll, och fick upp bollsinnet snabbt. Egentligen ville hon börja spela ishockey, men någon sådan möjlighet fanns inte. I stället var det en vän till henne som lockade med henne till innebandyn.

– En av mina bästa kompisar spelade innebandy. Vi spelade också fotboll tillsammans, så hon tyckte att jag skulle börja med innebandy, säger Åsa Karlsson och fortsätter:

– Vi tränade mycket för vår tid, har jag förstått i efterhand. Vi tränade tre gånger i veckan redan då, och ofta spelade vi i mindre hallar. Det blev högre intensitet och mer avslut.

När Karlsson var 15 år började hon spela i organiserad form. Hennes lag IBK Lockerud skulle röna stora framgångar med flera SM-guld, och när Karlsson visade klass i klubblaget fick hon också chansen i landslaget. 1993 kom debuten, 1995 vann Sverige med Karlsson i laget öppna EM och 1997 var det äntligen dags för det första världsmästerskapet för damer. Det är också ett av Karlssons bästa minnen från spelarkarriären.

– VM var fantastiskt på Åland. Att vi också fick vinna! Finalen var ett härligt minne.

Annars smäller så klart Lockeruds första SM-guld högt.

– Det var otroligt stort för mig själv och laget. Det var ett mål som vi hade satt upp och lyckats genomföra. Ytterligare ett härligt minne är tiden i Högdalen där vi vann fyra raka SM-guld vilket är otroligt stort. Många vet ju hur svårt det är att försvara ett guld, och göra det tre gånger är ju så klart ännu tuffare. Men det sorgliga är ju att efter det sista SM-guldet så valde föreningen att lägga ner sin elitsatsning. 

Efter 40 landskamper och 72 poäng tackade Karlsson för sig i landslaget 1999. Klubblagskarriären fortsatte två år till, och efter det inleddes även en tränarkarriär. Hon blev assisterande förbundskapten i det första U19-damlandslag som skapades, och var samtidigt spelande tränare i Södertälje. Mellan 2001 och 2005 var Karlsson assisterande förbundskapten i damlandslaget. Sedan följde tränaruppdrag i Balrog, Huddinge, Lockerud och Djurgården.

Efter SM-bronset med Djurgården 2011/12 blev hon förbundskapten i U19-damlandslaget. Och 2014 blev hon även assisterande förbundskapten i A-damlandslaget igen.

"Min passion för innebandy är enorm"

Åsa Karlsson, Hall of fame

Det märks att Karlsson är fast i innebandyn.

– Jag spelade innebandy för att det var roligt. I efterhand har jag fortsatt för att det är en fantastisk idrott. Jag har spelat för att jag älskar innebandyn. Min passion för innebandy är enorm. Jag älskar spelet och atmosfären när jag är i hallen, och att se på innebandy oavsett om det högsta elit eller något annat.

Fakta 
Namn: Åsa Karlsson
Ålder: 46
Klubbar som spelare: Lockerud, Hagsätra (som sedan blev Högdalen) Södertälje, Huddinge.
Klubbar som tränare: Södertälje, Balrog, Huddinge, Lockerud, Djurgården, U19-damlandslaget, damlandslaget.
Meriter som spelare: 7 SM-guld, 3 Europa Cup-guld, 1 EM-guld, 1 VM-guld.
Meriter som tränare: 2 VM-guld (senior), 1 VM-guld (U19).
Årets spelare 1992/93
MVP i VM 1997
Vinnare av skytteligan i SM-slutspelet 1986/87, 1988/89, 1991/92, 1992/93.
Vinnare av poängligan i SM-slutspelet 1995/96, 1996/97, 1997/98

Foto: Per Wiklund

short_text    Publicerat av Caroline Hedelund 2020-10-06, kl 11:55